Urban Hamid: Rena rama hönsgården om newcastlesjukan

Eftersom delar av Marks kommun befinner sig inom en radie av 10 kilometer från utbrottet av newcastlesjukan i Mölndal har Jordbruksverket utfärdat en restriktionszon. Problemet är att budskapet inte verkar ha nått fram – och dessutom verkar det råda en viss förvirring, skriver Mark-Postens reporter Urban Hamid.

ANNONS
|

Newcastlesjuka smittar mellan fåglar och även om den är relativt ofarlig för människan går det i sällsynta fall att smittas. Då kan man drabbas av influensaliknande symtom och ögoninflammation. Vid en smittspridning är det viktigt med information.

– Det är berörd länsstyrelse och länsveterinär som informeras i första hand då. Det är de som informerar de berörda kommunerna, säger Linnea Lindgren Kero, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Men någonstans verkar informationen ha stannat. Helt uppenbart är det att informationen inte nått Marks kommun. När tidningen ringer till kommunen ges följande svar av en tjänsteman:

– Kan ni fräscha upp vårt minne om vad newcastlesjukan är för något?

Det var sex år sedan sist som sjukdomen drabbade Västra Götaland. Under den tiden verkar kunskapen om newcastlesjukan ha lagts i träda.

Felet verkar ligga i att tre myndigheter på något sätt skyller ifrån sig, eller att det är något slags glapp i kommunikationen. Det känns nästan som den där viskningsleken, där en person viskar ett budskap i örat till personen bredvid och den till nästa och så vidare. I slutändan blir budskapet helt förvanskat och skiljer sig helt och hållet från originalbudskapet.

Flera kanaler

I det här fallet viskas budskapet av Jordbruksverket in i länsstyrelsens och länsveterinärens öra. Det är lite oklart om det viskades samtidigt eller till de bägge i tur och ordning. För att försäkra sig om att informationen går fram använder sig Jordbruksverket av flera kanaler.

– Vi uppdaterar vår hemsida.Vi gör också kungörelser i orts- och lokaltidningar. Dessutom går det ut information till alla djurägare som registrerat sina djur, säger Linnea Lindgren Kero.

Det andra örat som fått meddelandet är länsveterinären.

– Vi har ingen information från Jordbruksverket om det finns någon djursjukdom i Marks kommun, bara de djurbesättning som konstaterats av smitta ligger i Mölndal, säger länsveterinären i Västra Götaland.

Han förtydligar:

– I och med att det inte hittats några smittade djur i Marks kommun, så tog inte Jordbruksverket eller länsstyrelsen kontakt med Marks kommun, utan bara Mölndals och Kungsbackas kommun.

Ja, men då så. Då är ju allt tydligt och klart som korvspad, eller hur? Nej, inte riktigt!

För delar av kommunen, närmare bestämt Sätila-området, ligger inom restriktionszonen och ska ligga kvar i minst 30 dagar.

Vad förväntas kommunen göra om det finns en restriktionszon?

– De behöver framförallt ha kännedom om vilka restriktioner som gäller för fågelanläggningar i kommunen om de ligger inom zonen, och vart de kan hänvisa frågor. Då är det framförallt till oss på Jordbruksverket eller berörd länsstyrelse som man brukar hänvisa till, svarar Jordbruksverket.

Motstridiga uppgifter

Det känns som något motstridiga uppgifter. Enligt länsveterinären behöver det inte gå ut någon information till kommunen, men samtidigt befinner sig delar av den i restriktionszonen. Men frukta inte, hjälp kommer!

– Jordbruksverket har meddelat branschorganisationerna. Det betyder att folk som har djur i området borde få kännedom om detta idag, säger länsveterinären och fortsätter:

– Jag vill understryka att läget är under kontroll. Vi har inte fått några signaler om att sjukdomen har spridit sig eller att det finns andra besättningar, varken i Mölndal eller i andra grannkommuner som har drabbats.

Drabbas tamfåglar måste de avlivas för att förhindra smitta.

Mark-Posten har försökt nå länsstyrelsen för en kommentar.

LÄS MER:Höns i Mark i riskzonen för allvarlig sjukdom

LÄS MER:CSN krossar studiedrömmar för ukrainska flyktingar

LÄS MER:Expertens bästa trick som håller mördarsniglar borta