79:e året för Unga Örnar i Örby – Hultlägret är för hela familjen

Vid natursköna Dräggsjön har 30 deltagare i åldrar från 5 till 50 år tillbringat helgen. Trots ibland ihållande regn har humöret varit på topp.
– Det finns ingen som säger ”det finns inget att göra”, säger Hanna Andrén, ledare.

ANNONS
|

Det är redan mörk augustikväll. En liten bit från parkeringen utanför Örby leder en skogsväg till Unga Örnars läger. På avstånd hörs rop och skratt. Klockan är nästan nio på kvällen och det är dags för de mindre att gå och lägga sig. Men först borstas tänderna, tillsammans.

– Det är en höjdpunkt morgon och kväll, vi samlas och sjunger tandborstsången, säger Hanna Andrén.

En höjdpunkt, att borsta tänderna till sång och spotta samtidigt.
En höjdpunkt, att borsta tänderna till sång och spotta samtidigt.

Hennes man Johannes Andrén tar fram gitarren och stämmer upp sången om att borsta tänderna. Alla borstar ivrigt, stående på en bro över ett vattendrag. När Johannes Andrén sjunger ”och så spottar vi” gör alla det samtidigt. Sången fortsätter tills alla är klara.

Minstingen Tyra Ryndal från Fritsla är bara tre och ett halvt år och kryper i säng medan några av de äldre sätter sig en stund vid en lägereld och grillar marshmallows. Det duggar lite lätt men det verkar inte störa deltagarna.

Unga örnar för barnens skull

Arrangör av lägret är Hanna Andrén och Örby Unga Örnar.

– Jag har varit med i Unga Örnar sedan jag gick på högstadiet 1997. Vi är i dag politiskt obundna men sprungna ur arbetarrörelsen.

Höjdpunkten för Unga Örnar i Örby är sommarens tredagarsläger, Hultlägret, även om det hittas på en del aktiviteter året runt. Som att grilla, åka pulka och delta på Barnens jul.

Hanna Andrén framför en del av tälten som deltagarna bor i.
Hanna Andrén framför en del av tälten som deltagarna bor i. Bild: Boel Ferm

– Det är för barnen vi gör det här. Vi kämpar för barns rättigheter och vill skapa ett samhälle där alla barn och unga har en meningsfull, rolig och trygg fritid samt en jämlik barndom, säger Hanna Andrén.

Många som är med på lägret har far- och morföräldrar som tidigare har varit med. Fredrik Herdersson från Öxabäck följde först med sina föräldrar och nu tar han med sin egen son.

– Jag är 50 år och har varit med i 50 år. Jag var några månader gammal första gången. Det här hör sommaren till, en fin avslutning på sommaren.

Tioåriga Elis Molander har både far och en farmor som varit med tidigare.

Fredrik Herdersson har varit med 50 år på raken. Nu för han traditionen vidare till sin son Arvid Herdersson, 14 år, som har varit med på läger med Unga Örnar i 13 år.
Fredrik Herdersson har varit med 50 år på raken. Nu för han traditionen vidare till sin son Arvid Herdersson, 14 år, som har varit med på läger med Unga Örnar i 13 år. Bild: Boel Ferm

– Allt! Alla är tillsammans hela tiden, svarar han på vad som är bäst med att åka på läger.

Hanna Andrén tycker att barnen har blivit mer och mer uppfinningsrika genom åren.

– Nu frågar de inte längre vad de ska göra utan hittar på egna lekar. Som att göra en skattjakt för varandra, paddla kanot med mera.

Lägren i Örby har hållit på sedan 1943 med endast ett uppehåll under krigsåret 1944. Även under pandemin höll lägret igång. Med skillnaden att alla höll avstånd och inte åt i gemensamt tält som annars.

Stämningsfullt när Johannes Andrén tar fram gitarren sista kvällen på lägret.
Stämningsfullt när Johannes Andrén tar fram gitarren sista kvällen på lägret. Bild: Boel Ferm

– Det här är en tradition som är väldigt trevlig med bra stämning, alla hjälps åt, tycker Fredrik Herdersson.

Varför är ni inte ute längre än tre dagar?

– Det här är exakt så mycket som vi pallar, både vi och barnen är rätt trötta efteråt, säger Hanna Andrén och ler.

LÄS MER:Enduroläger för tjejer i Skene: ”Ren glädje”

LÄS MER:Aktiviteter nästan varje dag för unga i Marks kommun

LÄS MER:De vandrar för ungdomarna i Mark