Åklagaren: Därför åtalas Skenebon som stoppade trafiken

Aktionen som stoppade trafiken i Stockholm kunde lika gärna ha drabbat ambulanser eller andra utryckningsfordon.

ANNONS

– Helt plötsligt så händer det som inte får hända, säger extra åklagare Johan Björkdahl Loftås.

Han är den åklagare som står bakom åtalet mot Skenebon Viktor Jonsson och en till person som åtalades för sabotage eller försök till sabotage, som Mark-Posten skrivit om tidigare.

I polisutredningen framgår det att alla utryckningsfordon fick meddelande om att trafiken stod still så att de kunde välja andra vägar. Det kunde ha inneburit förseningar för ambulanser eller brandbilar, exempelvis.

Även om inget utryckningsfordon hindrades i just det här fallet så innebar aktionen en risk och att allmänheten påverkades, säger Johan Björkdahl Loftås.

Han är medveten om att själva aktionen på Centralbron i centrala Stockholm 24 oktober pågick i endast 2,5 minuter. Sedan måste området säkras av de som övervakade trafiken i Stockholm innan trafiken kunde släppas på igen.

– Just när det gäller utryckningsfordon så är det bara tillfälligheter som spelar in. I princip har varje sekund betydelse för liv och egendom.

Lagstiftningen behöver testas

En annan sak som spelar in i att åklagaren valde att väcka åtal för sabotage eller försök till sabotage är att det finns väldigt få prejudikat för den här typen av brott. Det finns ingen dom avseende var gränsen går mellan fullbordat brott och försök som har prövats i högre rätt.

– Den här typen av aktioner har blivit vanligare förekommande de senaste 18 månaderna. Än så länge är det inga av de här gatuprotesterna eller blockaderna som har lett till fängelsestraff.

Frågan gäller hur mycket blockaden allvarligt störde den allmänna samfärdseln, som är formuleringen i brottsbalken.

Vid förhandlingen i Stockholms tingsrätt tidigare i veckan så tog åklagaren hänsyn till att Skenebon suttit häktad en längre tid.

– Jag yrkade inte på en fängelsepåföljd. Jag yrkade på en villkorlig dom. Jag bedömde att just den här gången var straffvärdet inte så högt, säger Johan Björkdahl Loftås.

Stockholms tingsrätt ska avkunna domen i början av december.

LÄS MER:Första dagen på jobbet för Mark-Posten

LÄS MER:Frontalkrock mellan två bilar – förare misstänks för brott

LÄS MER:Inget brott bakom dödsfall i Skene