Amanda behandlar hästar med problem

En del bits, andra går undan och lägger bak öronen. Men de flesta tycker snart att det är skönt. Amanda Thersthol är utbildad Equiopat. Hon arbetar med att förebygga och rehabilitera skador på hästar.

ANNONS
|

– Först känner jag igenom hela hästen för att upptäcka eventuella problemområden och bestämmer var jag behöver köra mest. Jag ökar cirkulationen och flödet så spänningar släpper, säger Amanda Thersthol.

Fjordhästen Ludmila får en behandling av Amanda thersthol, Equiopat.
Fjordhästen Ludmila får en behandling av Amanda thersthol, Equiopat. Bild: Boel Ferm

Hon är Equiopat – djurfysioterapeut – och bor på Hajoms By Smedagården. Hennes yrke tar henne ofta långa vägar.

Som Equiopat behandlar hon hästar med djupgående massage, elektroterapi, stretchning, kinesiologitejp samt praktiska övningar.

I stallet hos fjordhästarna. Isen bildar kristaller på rutan.
I stallet hos fjordhästarna. Isen bildar kristaller på rutan. Bild: Boel Ferm

– Det var min hovslagare som rekommenderade Amanda, säger Ingemar Vendelstrand som bor med sin familj i Årnäs i Halland.

Han är en välkänd kusk som kör på uppdrag och event samt tävlar i sportkörning. Familjen Vendelstrand tog bland annat hem en bronsmedalj i sportkörning vid EM för fjordhästar 2016 i Danmark och har uppträtt i Scandinavium i Göteborg.

Fjordhästen Ludmila har haft ett muskelproblem i halsen.

– Jag har varit på flera olika ställen och hos olika terapeuter men ingen hade löst problemet. Men Amanda löste det.

Under första behandlingen var Ludmila nästan i trans under hela behandlingen.

– Nu underhåller vi bara så hon inte blir dålig igen, säger Ingemar.

Framgångssaga

Ludmila står mestadels lugnt under behandlingen. Ibland skiftar hon vikt på benen och rister lite med huvudet. Emellanåt är hon helt stilla och sluter ögonen.

– Hon är en framgångssaga, när vi började var hon väldigt sned i halsen och la huvudet på sned, förmodligen av smärta. Ludmila ville inte heller lyfta höger framben, säger Amanda.

I dag kan Ludmila arbeta som vanligt.

Amanda har alltid haft ett stort intresse för hästar och hoppas att en dag kunna jobba som terapeut på heltid. Just nu arbetar hon deltid på ett gruppboende.

– Jag är särskilt intresserad av att främja den hållbara hästen, genom att i samarbete med ägaren förebygga och rehabilitera skador. Jag använder både elektroterapi och djupvåg med olika program och massage. Helst vill jag jobba bara med det här.

Fjordhästen Ludmila får en behandling av Amanda thersthol, Equiopat
Fjordhästen Ludmila får en behandling av Amanda thersthol, Equiopat Bild: Boel Ferm