Ångest och oro – unga med problem får hjälp i Skene

Det minglades för fullt när Närhälsan Ungas psykiska hälsa höll öppet hus i fredags. Från att ha haft en gemensam mottagning i Borås för unga med psykisk ohälsa finns nu en mottagning också i Skene.
– Det här är en ny mottagning för barn och unga med lättare pyskisk ohälsa, säger Maria Hyllstam, psykolog och enhetschef.

ANNONS
|

Ungdomar i åldrarna mellan 5,5 upp till 18 år är nu välkomna till SÄS i Skene.

– Vi har tidigare bara funnits i Borås och sedan i höstas finns vi nu här lokalt, säger Maria Hyllstam.

Skolkuratorerna Catrine Panasco och Karolina Manskog välkomnar den nya mottagningen med öppna armar.

– Vi är så glada! Vi har tidigare hänvisat elever till Borås, nu blir det lättare när vi har en lokal mottagning, säger de.

Jag brukar fråga bråkar ni i familjen

Mottagningen har både psykologer, sjuksköterska och kuratorer. Total finns det fyra och en halv tjänst.

Maria Hyllstam säger att det är svårt att rekrytera till Skene.

– Psykologer, psykiatriska sjuksköterskor och socionomer med specialiserad kompetens är inte lättrekryterade.

Från vänster i bild Maria Hyllstam, psykolog och enhetschef, Marita Bäck, områdeschef Närhälsan Sjuhärad och Göran Larsson (MP) ordförande Närhälsan.
Från vänster i bild Maria Hyllstam, psykolog och enhetschef, Marita Bäck, områdeschef Närhälsan Sjuhärad och Göran Larsson (MP) ordförande Närhälsan. Bild: Boel Ferm

Marita Bäck, områdeschef för Närhälsan Sjuhärad var en av gästerna på öppet hus.

– Jag är stolt över att det har kommit i ordning, det här är mitt och Marias skötebarn. Det är viktigt att ta hand om barn som inte mår bra.

Politiker Göran Larsson (MP), ordförande för Närhälsan passade också på att kika på lokalerna.

– Som politiker är jag glad. Det här ett bra exempel på hur politiken kan jobba. Vi har som uppdrag att komma närmare och har arbetat för en lokal mottagning, säger han.

Många barn är oroliga och ledsna

De som söker har olika anledningar. Det kan vara allt från lätt oro, ångest, nedstämdhet och utåtagerande beteendeproblem till stress och traumatiska händelser. Det kan också vara konflikter i familjen.

I första hand erbjuds råd och stöd. I andra hand erbjuds samtal där barnet själv pratar, ibland även föräldrarna. Det erbjuds också gruppbehandling.

– Jag brukar fråga bråkar ni i familjen, det är helt normalt att bråka men man kanske inte får till bra stunder tillsammans. Barn kanske upplevs som extra bråkiga, säger Maria Hyllstam.

Ungdomarna får gärna ringa själva men oftast är det föräldrar som hör av sig.

– Vi har ett stort uppdrag att jobba med föräldrar och familjen. Vi arbetar också förebyggande med kurser och workshops. Vi är ett stöd åt andra som jobbar med barn.

"Vilsen osäker snurrig.” Olika bilder på mottagningen från Rädda Barnen.
"Vilsen osäker snurrig.” Olika bilder på mottagningen från Rädda Barnen. Bild: Boel Ferm

Maria Hyllstam menar att man inte kan jobba med barn om man inte samverkar med alla runt om. Som att prata med föräldrar, fråga hur det ser ut i skolan med mera.

– Man måste samarbeta när man jobbar med barn.

Till Närhälsan Ungas psykiska behövs ingen remiss. Maria Hyllstam välkomnar samtal.

– Man får gärna ringa och bolla med oss.

100 har fått hjälp

– Vi jobbar inte med medicin, påpekar Maria Hyllstam.

Det finns nationella medicinska riktlinjer att följa.

– Barn ska inte i första han erbjudas medicin. Vår vision är att man måste faktiskt pröva andra saker först.

– Primärvårdens uppdrag är att arbeta med lindrig till måttlig ohälsa. När man prövat insatser som inte hjälper och mår fortsatt dåligt, då hänvisas till specialiserad vård.

Sedan avdelningen för Ungas psykiska hälsa öppnade i Borås 2017 har den haft mycket att göra.

– Vi har servat hela Sjuhärad, många kom från Mark. Här i Skene kan vi ta emot upp till 500 unga per år. Hittills har 100 barn redan fått hjälp här i Mark, säger Maria Hyllstam.

Några av dem som jobbar med ungas hälsa i både Borås och Skene . Från vänster Joanna Etherton, psykolog, Marianne Lakhall, sjuksköterska, Suzana Vestic, kurator, Gustav Anell, psykolog och Maria Hyllstam, psykolog och enhetschef och sittande Berit Andersson, kurator.
Några av dem som jobbar med ungas hälsa i både Borås och Skene . Från vänster Joanna Etherton, psykolog, Marianne Lakhall, sjuksköterska, Suzana Vestic, kurator, Gustav Anell, psykolog och Maria Hyllstam, psykolog och enhetschef och sittande Berit Andersson, kurator. Bild: Boel Ferm

LÄS MER:Nya vårdcentralen öppnar: ”Enormt”

LÄS MER:Här vill kommunen bygga nya äldreboendet

LÄS MER:Vabbandet i Mark ökar