Bland sockervadd, popcorn och svängig musik i Skene – funkisfestivalen blev en succé

De kom med familj, vänner, assistenter och även en ledarhund. Funkisfestivalen lockade många. Och Gisella Olsson på Studieförbundet Vuxenskolan var nöjd.
– Det är verkligen jättekul att se så många här.

ANNONS

Gisela Olsson är verksamhetsledare och initiativtagare och har tillsammans med ett flertal sponsorer och frivilliga gjort att festivalen blivit möjlig. I Kunskapens Hus i Skene kunde den som ville fiska i fiskdamm med Ung i Mark, måla sitt ansikte, mumsa på både varm korv, popcorn och sockervadd, samt dansa loss till musikgruppen Sign Up. Ett flertal föreningar som Reumatikerförbundet, Hörselskadades förening, Psoriasisförbundet och Synskadades riksförbund fanns representerade.

En strid ström av besökare anlände genom dörrarna till gymnasieskolan. Det första som mötte var röda mattan med möjlighet till fotografering framför en sponsorskärm, precis som på vilken större tillställning som helst. Torbjörn Glader, Anja Bonat och Conny Andersson från Skene passade på att fotografera sig.

– Jag ser fram mot popcorn! sa Anja Bonat.

Många aktiviteter

Här fanns också Robert Lapidus och Pernilla Berglings spel Pinpoint som Mark-Posten skrivit om tidigare i samband med funktionsstödsmässan i Kinnaström.

Men populärast var nog ändå gruppen Sign Up. Den består av Göran Hartman, Maria Krafft Helgesson, Mats Larsson, Nina Ahlsell och Jan Terneby.

– Vi har alla jobbat som pedagoger, psykologer med mera med personer med olika former av funktionsvariationer, säger Göran Hartman.

Gruppen bjöd på barnvisor, sång och pop och fick flera att dansa. Dessutom teckentolkades allt från scenen.

Cecilia Montes från Örby var en av de dansande.

– Jag älskar att dansa, sa hon.

Ledarhunden låg och snusade

Treåriga labradoren Bonnie var nog den som tog allt som hände med störst lugn. Hon ägs av Synskadades riksförbund och låg bredvid sin synskadade matte och snusade.

Lena Ferm Hansson (C) ordförande i omsorgsnämnden och socialnämndens ordförande Anna-Lena Gunnarsson (C) var med från kommunen.

– Alla ska känna att man kan vara delaktig. Det kan vara svårt för föräldrar att hitta aktiviteter till sina barn med funktionsvariationer, sa Lena Ferm Hansson.

– Här möts alla de sorters människor och man kan se att man inte är ensam, sa Anna-Lena Gunnarsson.

Men om det blir en fortsättning är osäkert.

– Det beror på budgeten som regeringen lägger med minskade bidrag till frivilligverksamheter och studieförbund, förklarade Lena Ferm Hansson.

LÄS MER:Världspremiär för funkismässa i Mark – vill visa bredd och utbud

LÄS MER:Pengaregn över föreningar– taekwondoklubben satsar

LÄS MER:Som Lerins lärlingar – men i Mark – ”Jag älskar den här dagen”