Brand i byggnad utanför Horred

En stor brand bröt ut i ett hus utanför Horred under måndagsförmiddagen. Huset blev totalförstört och räddningstjänsten fick låta det brinna ner till grunden.
– Lågorna slog ut genom fönstret, säger insatsledaren Leif Floberg.

ANNONS
|

Larmet inkom strax innan klockan 09.30. Sex enheter från räddningstjänsten larmades initialt ut för att släcka en villabrand, enligt SOS.

– Det har kommit in som en brand i byggnad. Räddningstjänsten är framme på plats och de bekräftar att det brinner, säger Alexandra Larsson, teamledare på SOS Alarm.

Räddningstjänsten möttes av en fullt utvecklad brand.

– Lågorna slog ut genom fönstret och genom taket. Vi avstod att gå in, för det var så pass övertänt, säger insatsledaren Leif Floberg till Mark-Posten.

Försöker skydda närliggande byggnad

Räddningstjänsten försökte också skydda en närliggande byggnad. Men annars fanns det ingen spridningsrisk till andra byggnader eller skog och mark.

– Vi har en byggnad som är totalskadad. Men just nu riktar vi in oss på att skydda ett uthus eller förråd där, säger Per-Olof Carlsson, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Vid klockan 10 var det fyra enheter från räddningstjänsten kvar på platsen.

Polis på plats

Ingen ambulans hade larmats ut, enligt SOS. Och enligt Insatsledaren Leif Floberg var huset var tomt när branden startade. Men hur den startade vill han inte uttala sig om.

– Polisen får göra sin utredning sen, säger han.

Leif Floberg, insatsledare på Södra Älvsborgs Räddningsförbund.
Leif Floberg, insatsledare på Södra Älvsborgs Räddningsförbund. Bild: Gustaf Hallin

Polis var däremot på plats och bistod i räddningsinsatsen.

– Vi är behjälpliga räddningstjänsten. Det är en fullt utvecklad brand. Vi finns på plats för att höra vittnen och se till att inte folk kommer för nära. Det finns ingen brandorsak i nuläget, säger Jens Andersson, presstalesperson på polisen.

Senare upprättade polisen en anmälan om brand utan misstanke om brott. Det var ingen som kom till skada i samband med branden.

Kommer brinna ner till grunden

Klockan 10.30 kämpade räddningstjänstens fyra enheter fortsatt med branden.

– Vi kommer låta fastigheten brinna ner till grunden. Vi kommer bara se till att det inte sprider sig till något annat, säger Per-Olof Carlsson från räddningstjänsten.

Det finns fortsatt ingen spridningsrisk och uthuset klarade sig från branden.

– Vi blötte ner det för att det inte skulle sprida sig dit, säger insatsledaren Leif Floberg.

Klockan 11.30 var det en enhet kvar från räddningstjänsten.

– Det är tre gubbar som kommer att vara kvar till klockan 14–15 för efterbevakning. Huset har i princip brunnit ned, säger Per-Olof Carlsson.

Strax innan klockan 14.00 lämnade räddningstjänsten platsen.

– Vi kommer att kontrollera där senare i eftermiddag och just nu är det avspärrat.

LÄS MER:Inbrottsförsök och olaga hot i Rydal

LÄS MER:Man rånad på buss – blev av med guldkedja