Budget i Marks kommun klubbad i kommunfullmäktige

Budgeten för Marks kommun 2024 har nu klubbats igenom i kommunfullmäktige.
– Vi ser att den budget som gick igenom är gynnsam för våra barn och unga och med vår satsning på bästa barnkommun ligger det i rätt linje, säger kommunalrådet Ulf Dahlberg (S).

ANNONS
LocationMark|
|

Inför torsdagens fullmäktigemöte hade flera partier lämnat in sina förslag på budgetar. Styrande Bästa Mark (bestående av Centerpartiet och Socialdemokraterna) hade lämnat in ett förslag. Sverigedemokraterna och Moderaterna lämnade in en gemensam budget.

Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet lämnade in egna förslag.

Det slutade med att Bästa Marks budget klubbades igenom, efter en förhållandevis sval debatt, något som bottnar i att partierna i sak var överens om mycket, enligt kommunalrådet Ulf Dahlberg (S).

– Det är en hel del frågor där vi kommit till liknande slutsatser, säger Dahlberg.

Högre föreningsbidrag i Mark

Han fortsätter:

– Det är mycket samma, och då blir det kanske svårt att hitta tydliga skiljelinjer.

Något som Ulf Dahlberg vill driva fram är att det som är den stora förändringen för Markbon är att det inte ska göras några effektiviseringar eller finnas omställningskrav för barn-och utbildningsnämnden under 2024.

Tidigare har barn-och utbildningsnämnden haft farhågor om ett underskott på 29 miljoner kronor för 2024, men så blir inte fallet. Kommunen kommer att skjuta till pengar, för att förvaltningen ska klara budgeten.

– Det hoppas vi kommer märkas i både skolorna, kommunen i stort men också på elevernas resultat.

Bästa Mark vill också satsa extra pengar på ungdomars fritid, genom ett ökat föreningsbidrag. Tidigare har stödet legat på 800 000 kronor. Nu lägger man till två miljoner kronor.

– När vi pratar med föreningslivet så ser vi att det är jätteviktigt att vi stimulerar ungdomars fritid, att det organiserade föreningslivet bibehålls och helst ökar i omfattning. Vi tror att det här bidraget är gynnsamt för det.

Ulf Dahlberg (S), ordförande i kommunstyrelsen.
Ulf Dahlberg (S), ordförande i kommunstyrelsen. Bild: Gustaf Hallin

En fråga som dök upp under debatten var oppositionens begäran att tillsätta projektet Läslust ytterligare medel, för att projektet ska kunna drivas vidare även 2024.

Projektet innebär att bibliotekarier åker hem till barnfamiljer i socioekonomiskt utsatta områden, och läser för barnen.

Bästa Mark gick med på det, och projektet har fått 100 000 kronor för kommande år.

Oppositionsrådet Tomas Ekberg (M) medger att det finns stora likheter mellan de olika budgetförslagen, men även ett par skillnader.

– Vi hade lite olika ingångar hur vi gör med LOK-stödet, men i stora drag var det väldigt lika.

Skillnaderna bestod i ett par punkter.

– Vi hade valt att omsorgsnämnden ska börja anpassa sig redan nu, säger han och syftar på att Moderaterna och Sverigedemokraterna lade ett sparkrav på fem miljoner kronor för omsorgsnämnden.

Vägplanen för genomfarten i Skene klubbad

Oppositionen ville också i sin budget se 2,5 miljoner kronor. Pengar att använda till sex årsarbetare på Kaskad. Ett förslag som majoriteten inte anammade.

– Nämnden måste ha budget för att kunna anställa nya medarbetare, säger Tomas Ekberg.

Noterbart är också att fullmäktige beslutade om att underteckna ett avtal för en vägplan för en ny genomfart utanför Skene, där man förväntas lägga upp mot 340 miljoner kronor på arbetet med vägplanen och senare även att göra klart den nya genomfarten.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverade sig dock mot beslutet.

I tidigare intervjuer med Mark-Posten har kommunalrådet Ulf Dahlberg uttryckt en förhoppning om att sträckan ska vara klar inom tio år.

Nästa steg är att Trafikverket ska utse en projektledare som ska ta fram vägplanen. Den ska bland annat innehålla en fast kostnad för projektet, och en tidsplan för att göra klart den nya sträckningen.

– Nu är det igång, och det är ju jättebra, säger Ulf Dahlberg.

Investeringar 2024

Väg 156 förbifart Skene/vägplan: 40 miljoner kronor

Digitalisering: 17 miljoner kronor

Framtidens arbetsplats: 1 miljon kronor

Underhåll lokaler: 10 miljoner kronor

Underhåll kommunala vägar: 5 miljoner kronor

Skola Björketorp: 30 miljoner kronor

Skola Ubbhult: 40 miljoner kronor

Förskola Sätila: 25 miljoner kronor

Åretruntfotbollsplaner NV: 7,5 milj kronor

Vattenverk Skene: 50 miljoner kronor

LÄS MER:Tufft ekonomiskt läge när Marks kommuns budget ska avgöras

LÄS MER:Efter alla turer – större idrottshallen i Skene framröstad

LÄS MER:Planen: 340 miljoner kronor för förbifarten i Skene