Den slutgiltiga gymnasieantagningen är klar – nu återstår reservplatser

Den 26 juli ska antagna elever ha svarat om de vill ha sina platser eller ej. Därefter blir det en reservantagning. Strömma naturbrukscentrum i Sätila är fullt och trycket är stort även på Marks gymnasieskola. Estetiska programmet har minst antal sökande.

ANNONS
|

Som Mark-Posten skrivit om tidigare är söktrycket störst på ekonomiprogrammet på Marks gymnasieskola samt hästhållning på Strömma naturbrukscentrum.

Marks gymnasieskola har ett brett utbud av utbildningar som nationella program och programinriktat val, idrottsgymnasiet och gymnasiesärskola.

På Strömma naturbrukscentrum finns Naturbruk med tre olika inriktningar: djurvårdsinriktning, hästhållning och lantbruksinriktning samt programinriktat val mot naturvårdsprogrammet med åtta platser.

Studenter på flaket från NA på Marks Gymnasieskola sommaren 2023.
Studenter på flaket från NA på Marks Gymnasieskola sommaren 2023. Bild: Boel Ferm

Det är många elever som har sökt in till Strömma i Sätila, där är alla platser tillsatta men det kan komma återbud. Till djurvårdsinriktningen finns det i dagsläget totalt 32 platser, hästhållning har 16 och lantbruksinriktning 32. Mest poäng krävde hästhållning med 272 poäng i snitt, och minst programinriktat val mot naturbruksprogrammet med 115 poäng.

Ekonomi mer populärt än estetiska ämnen

På Marks gymnasium har bygg- och anläggningsprogrammets olika inriktningar totalt 22 platser, barn- och fritidsprogrammet 15 platser, ekonomiprogrammet 86 platser och estetiska programmen 30 platser, men där är bara 11 antagna hittills.

Fordons- och transportprogrammet har 4 platser, hantverksprogrammet 3, programinriktat val mot Industritekniska programmet samt mot vård- och omsorgsprogrammet har 2 platser vardera, industritekniska programmet 18 platser med 13 antagna, naturvetenskap 30 platser, samhällsvetenskapsprogrammet 52 platser, teknikprogrammet 30, VVS- och fastighetsprogrammet 5 och vård- och omsorgsprogrammet 22, där har 21 antagits och 2 till lärlingsplatser.

Populäraste programmet i Skene är ekonomi med 264 poäng i genomsnitt. Lägst ansökningspoäng har bygg- och anläggning med 140 poäng.

Antagningsdatum Västra Götalands län

Antagningsenheten Sjuhärad

Gymnasieval: 10 jan - 1 feb

Preliminär antagning: vecka 14

Omval: 17 april - 15 maj

Slutgiltig antagning: 1 juli

Sista svarsdag: 26 juli

Reservantagning: 2 aug - 15 sep

Gäller kommunerna: Vårgårda, Bollebygd, Tranemo, Mark, Svenljunga, Herrljunga, Borås, Ulricehamn.

LÄS MER:Stort söktryck på häst- och ekonomiutbildningar

LÄS MER:Restaurangprogrammet på Marks gymnasieskola pausas

LÄS MER:Äntligen studentdag på Strömma naturbruksgymnasium

LÄS MER:Se balens stjärnor vid Naturbrukscentrum i Sätila glänsa