Efter turbulenta sommaren – fortsatt tufft för bönderna

Sommaren har bjudit på en berg- och dalbana för Marks bönder. En kall vår följdes av en varm och torr försommar. Till sist kom regnet men för sent och för mycket.
– Som det ser ut nu regnar det bort, säger Stefan Brunander, mjölkbonde i Sätila.

ANNONS
|

Tidigt i somras skrev Mark-Posten om Jill Axelsson som tillsammans med maken Michael Axelsson driver Frugårdens kött i Istorp. Då var de, och många andra, oroliga att sommaren skulle utveckla sig till en repris av 2018 års torka.

– Kommer här inget regn så ligger vi risigt till. Det är ju en oro hela tiden, sa Jill Axelsson till Mark-Posten då.

Oron bestod bland annat i att bete och den sådd som småningom blir foder skulle bli lidande med i värsta fall nödslakt som konsekvens. Men för köttbönderna utvecklade sig sommaren åt ett helt annat håll och korna mår prima.

– De är nöjda så det är inga konstigheter alls, det har varit ett toppenår men det är lite för blött just nu, säger Jill Axelsson.

”Två, tre dagar utan regn hade varit fint”

Nu ska egentligen det gräs som ska bli vinterfoder slås men det ihärdiga regnet har ställt till det.

– Hade det varit uppehåll hade vi slagit igår eller idag, två, tre dagar utan regn hade varit fint. Men det ska gå bra, vi har inga mjölkkor så det är inte jättefarligt att det blir äldre, säger hon.

Någon som däremot har mjölkkor är Stefan Brunander i Sätila.

– Regnet kom tio dagar för sent för vårsäden så den ser inte bra ut, säger han.

I år bestod vårsäden av vårvete och korn för hans del och som det ser ut nu tror han inte att det blir mer än en halv skörd. Samtidigt ser det ut att bli mindre volymer vad gäller ensilage.

– Sedan när det väl började regna så har det fortsatt regna, andra skörden gräs som jag borde kört vid månadsskiftet håller jag på med fortfarande, säger han.

Där blir volymerna hyfsat stora men näringsinnehållet sämre.

– Jag har något att stoppa i korna men högst troligt får jag köpa ett dyrare kraftfoder framöver, säger han.

Kan bli dyrare bullar

Hans största oro är ökade kostnader och ett mjölkpris som rör sig åt andra hållet. Men han menar att spannmålsbönderna har det ännu värre.

– En höstsäd som sett väldigt bra ut regnar ju bort nu. Det går inte att tröska när det regnar, det problemet har inte jag, säger Stefan Brunander.

Mycket av det spannmål som nu väntar på skörd kan bli av så dålig kvalitet att det inte når butikerna utan blir foder istället. Han förutspår att allt som görs av spannmål kommer att bli dyrt i vinter. Nu hoppas han på torrt väder framöver och att folk inte väljer de något billigare utländska alternativen.

– Jag skulle helst vilja att alla köper svenskt, som är lite dyrare. Jag förstår de som har mindre pengar men det slår mot oss. Det gynnar, ja mig förstås, men även vår biologiska mångfald och miljön och hela köret.

Men även om det är tufft just nu har han inte slängt in handduken riktigt än.

– Vår näring är ganska vana att hantera olika situationer, vi brukar alltid hitta en lösning. Men det finns en gräns för det, säger Stefan Brunander.

LÄS MER:Statsbidrag till Marks kommun

LÄS MER:Fritt fram för bad igen

LÄS MER:Kvigan försvann till skogs i tio dagar