Elias bygger nya datorer av gamla delar

Elias Gunnervall från Kinna har en tuff period bakom sig men intresset för datorer har hjälpt honom tillbaka. Och dessutom gett lite klirr i kassan.

ANNONS

För en kille med ett så stort intresse för små teknikprylar har Elias Gunnervall, 14 år, det påfallande välstädat på sitt rum. Och det är inte bara för att Mark-Posten ska hälsa på.

– Innan brukade det vara kaos här inne. Men det var väl nåt år sedan så bestämde jag att det skulle va lite ordning här, säger han och öppnar låda efter låda i byrån, till brädden fyllda med sladdar och andra pryttlar.

Nyss annonserade han genom på Facebook efter datorer och datordelar folk inte behöver länge. I grupper i Mark men också i Göteborg. Gensvaret har varit enormt.

– Det exploderade med 160 likes och det är flera som vill skänka. Så nu ska jag och pappa planera en rutt för att hämta dem så att vi slipper åka fram och tillbaka till Göteborg massa gånger.

”Man slänger så bra, fungerande delar”

Intresset tog egentligen fart i samband med att föräldrarna flyttade isär. Elias hade en dator hos pappa men ville ha en hos mamma också. De köpte en begagnad.

– Den började jag greja med, göra rent och så. Sen har det bara eskalerat, säger han.

Elias har startat såna här insamlingar tidigare. Första gången fick han in en hel del begagnade delar och kunde tjäna några tusenlappar genom att sälja fungerande datorer på blocket.

– Man slänger så bra, fungerande delar. Jag kan fatta att man gör det men om jag får in nåt från 2015 eller -16, det är ju guld. Jag kan göra jättebra grejer av det, säger han.

Elias Gunnervall och hans katt Morris
Elias tillsammans med katten Morris, som ibland nafsar lite väl hårt. Bild: Arvid Adrell

Pengarna har gått till ett annat stort intresse. Radiostyrda bilar. Hans egna röda åk kan nå hastigheter på uppåt 80 km/h på inomhusbanan i Viskafors, där Borås Miniracing Klubb håller till. Men nu, när 15-årsdagen hägrar i februari, är det något annat Elias sparar till.

– Jag försöker få ihop till mopedkörkortet först. Förr var det ju såhär, ”så, en moped, klar, kör!”. Nuförtiden ska det kosta 5500 spänn att bara skaffa körkortet.

Ja, och efter det en moppe, helst en cross. Men det handlar inte bara om att tjäna pengar. Intresset för teknik och prylar har hjälpt honom ur en svår period i livet. Mamma Helena Söderberg fyller i.

– Det är ju komplext varför man inte mår bra och så men du hade svårt att koncentrera dig i skolan, eller hur. Men på det här intresset har du kunnat fokusera långa stunder på felsökningar och komplexa problem, säger Helena.

– Ja, jag kan lägga timmar på att fixa just den här grejen som jag vill fixa, säger Elias energiskt.

Hjälper sina kompisar

Genom sin hobby har han kunnat bygga upp självförtroendet och senaste året har Elias mått mycket bättre. Och nåt som också får honom att må bra, det är att kunna hjälpa sina kompisar.

– Min bästa kompis, när han köpte en dator så blev han praktiskt taget scammad så då hjälpte jag honom med en dator jag fått från ett företag. Jag fixade i ordning den och gav den till honom.

LÄS MER:Skilda åsikter bland Markborna om kommundansarna

LÄS MER:Tidigare kommunalrådet Lars-Olof Johansson har avlidit

LÄS MER:Kraftig brand i gammalt reningsverk