Utbildning i Durewallmetoden på Rydals Museum. Vårdpersonal i Marks kommun utbildas av instruktörer från Klockaregården Sätila.
Utbildning i Durewallmetoden på Rydals Museum. Vårdpersonal i Marks kommun utbildas av instruktörer från Klockaregården Sätila. Bild: Boel Ferm

En varm hand gör äldre tryggare — Durewallmetoden lärs ut i Mark

Det handlar om beröring. En varm hand i stället för ett hårdhänt grepp. Lite mer omtanke.
–Vi behöver förstå hur beröring kan upplevas och vara medvetna om vilka signaler vi sänder ut, säger instruktör Victor Fredriksson.

ANNONS

De går runt i rummet och lotsar med varsam hand runt varandra. Stämningen är lugn och lite fnittrig när kursdeltagarna övar på varandra. Någon spelar förvirrad på ett högst övertygande sätt.

Vårdpersonal inom Marks kommun lär sig att förebygga och bemöta utåtagerande beteende. Instruktörerna Victor Fredriksson och Agnes Agnarsson visar deltagarna hur det ska gå till.

– Vi lär ut hur man ska bemöta brukare på ett mjukt sätt, säger Victor.

Det finns sex instruktörer som lär ut ”Durewallmetoden” inom äldreomsorgen i Mark. Agnes och Victor är två av dem. De arbetar som undersköterskor på Klockaregården i Sätila.

Från vänster i bild Anders Börjesson och Eskil Birgersson från Björketorps hemtjänst.
Från vänster i bild Anders Börjesson och Eskil Birgersson från Björketorps hemtjänst. Bild: Boel Ferm

Durewallmetoden - ett milt självskydd

Victor förklarar att Durewallmetoden är ett milt självskydd som innebär ett sätt för personal att vänligt och tydligt närma sig brukare.

– Vi vill förebygga och bemöta utåtagerande beteende, det är ett skydd för både personal och brukare, säger han.

Agnes Agnarsson visar på kollegan Victor Fredriksson hur man kan bemöta utåtagerande personer på ett mjukt men bestämt sätt.
Agnes Agnarsson visar på kollegan Victor Fredriksson hur man kan bemöta utåtagerande personer på ett mjukt men bestämt sätt. Bild: Boel Ferm

Grunden är rörelse och medvetenhet, hur man upplevs genom att placera sig på olika avstånd till brukaren. Och genom att lugnt och vänligt skapa så trygga situationer som möjligt med hjälp av händernas och kroppens placering.

– Genom att prata säkerställer vi att vi andas lugnt med en god syresättning som förebygger stress.

Victor fortsätter:

– Det här är ett effektivt och skonsamt självskydd vid en hotfull eller utagerande situation. Kommer vi bara ihåg att röra oss på rätt sätt har vi vunnit mycket.

Förebygga och skydda

Metoden är uppdelad i två delar, dels att förebygga ett utåtagerande beteende på ett mjukt sätt. Och dels handlar det om att skydda både sig själv och brukaren.

– Vi behöver förstå hur beröring kan upplevas och vara medvetna om vilka signaler vi sänder ut. Som hur vi håller våra händer och hur vårt röstläge är.

Victor ger ett exempel.

– Om du greppar någon med ett vanligt tumgrepp mot överarmen kan det upplevas som hårt. Och vi har muskelminnen från till exempel barndomen när föräldrar kanske tog oss hårt i armen. Det känns inte så bra och kan framkalla dåliga känslor.

I stället lär han och kollegorna ut att hålla handen som en skål och samtidigt hålla ihop tummen mot pekfingrets andra led. Det upplevs som ett stöd, en slags handpåläggning samtidigt som tummen skyddas.

– Det är inte ovanligt att vårdpersonal skadar just tummen för att brukaren råkar få tag i den.

”Med enkla medel kan vi förebygga oro, rädsla, irritation och för den delen att någon blir ledsen.”

Victor och Agnes lär ut att jobba med mjuka händer.

– Med den mjuka Durewallshanden känns det inte lika obehagligt. Och håller man över armbågen är det en neutral zon som inte berör lika mycket känslomässigt, menar de.

Små förändringar

Victor kallar det för ”öppna dörren”, en kroppsvändning som är grundsteget i flera av teknikerna. Han säger att i stället för att backa mot någon som kommer mot en, kan man göra en förflyttning i sidled, öppna dörren.

– Har vi möjlighet att släppa förbi brukaren och placera oss bakom för att hjälpa till att ledsaga så är vi i en säker zon med placering snett bakom axeln där vi är som mest skyddade.

 Agnes Agnarsson, undersköterska och Victor Fredriksson från Klockargården i Sätila demonstrerar Durewallmetoden.
Agnes Agnarsson, undersköterska och Victor Fredriksson från Klockargården i Sätila demonstrerar Durewallmetoden. Bild: Boel Ferm

– Mottot är ”små förändringar ger stora förbättringar”. Med enkla medel kan vi förebygga oro, rädsla, irritation och för den delen att någon blir ledsen. Det handlar om att bemöta brukarna på ett sätt som skapar trygghet, både för dem och personalen, förklarar Victor.

All personal inom äldreomsorgen har möjlighet att gå utbildningen. Basutbildningen är på tre timmar.

– Det är väldigt tacksamt att hålla de här utbildningarna. De som har gått den säger att de känner sig tryggare i sin yrkesroll och att de har fått med sig nya arbetsverktyg.

Agnes Agnarsson och Victor Fredriksson visar hur man lotsar patienter på ett vänligt och säkert sätt.
Agnes Agnarsson och Victor Fredriksson visar hur man lotsar patienter på ett vänligt och säkert sätt. Bild: Boel Ferm

Durewallmetoden

Bygger på tio vägledande principer.

Ett mjuk och kraftbesparande sätt att använda sin egen kropp som också gör att vårdaren möter kraft med mjukhet.

Träning på egen kroppsmedvetenhet för arbeta balanserat och avspänt för att erbjuda ett lugnt och trygghetsskapande kroppsspråk och mjuka händer i arbetet.