Fler avgångar mellan Kinna och Göteborg – här är Västtrafiks plan

Två positiva nyheter väntar kollektivresande i Marks kommun. Buss 300 kommer köra oftare på helger – och det blir fler tåg på Viskadalsbanan. Här är Västtrafiks plan för 2024.

ANNONS

Trafikplanen har nu klubbats och godkänts. Förändringen innebär bland annat att buss 300 tidvis kommer att gå dubbelt så ofta mellan Göteborg och Kinna. Åtminstone vissa tider.

– Där har vi haft ett ökat resande och sett att framförallt på helgerna ökar det stort, det är en väldigt rolig utveckling. Generellt sticker resandet med tågtrafiken ut lite, säger Camilla Holtet, utvecklingschef på Västtrafik.

Tågtrafiken mellan Borås och Varberg får också en stärkning. Beslutet har gjorts möjligt på grund av det arbete som lagts ned på att förbättra och rusta upp tågsträckningen de senaste åren, enligt Holtet.

– Det här är en del av en långsiktig satsning på tåg i Västsverige. Eftersom att man har rustat upp Viskdalsbanan så finns det bra förutsättningar att köra fler tåg, säger hon.

Så ändras buss 300 och tågtrafiken

Buss 300: På lördagar ändras 60-minuterstrafik till 30-minuterstrafik mellan klockan 10.00 och 18.00 och 120-minuterstrafik blir till 60-minuterstrafik mellan klockan 18.00 och 22.00.

Under söndagarna utökas trafiken från dagens 120-minuterstrafik till 60-minuterstrafik mellan klockan 07.00 och 21.00.

Viskadalsbanan: Trafiken mellan Borås och Varberg utökas med en ny avgång på söndagar samt en dubbeltur per dag, måndag till fredag på sträckan.

Källa: Västtrafik

Skjuter till 3,3 miljoner

Det blir en tur och retur avgång extra mellan Varberg och Borås på vardagarna. På söndagarna införs också en extra avgång.

Totalt satsar Västtrafik 30 miljoner extra på kollektivtrafiken nästa år. Av detta har 3,3 miljoner gått till utökningen på Viskadalsbanan och extraturerna med buss 300.

– Det handlar om att vi har ett ökat resande, att sätta in tätare turer i tågtrafiken och busstrafiken är ett sätt att möta upp, säger Camilla Holtet.

Trafikplan 2024 i stora drag

De blir fler Västtåg på Västkustbanan mellan Göteborg och Varberg.

Sträckorna Göteborg – Vänersborg, Göteborg – Säffle/Åmål, Borås – Varberg, Uddevalla – Herrljunga – Borås får också fler avgångar.

I Göteborg blir det fler turer på linje 34 för att möta det ökande resandet till och från Volvos stora projekt Campus Lundby.

Sträckan mellan Partille –Tahult–Landvetter får ökat antal turer.

Ny linje startar i Borås – linje 21 ska gå mellan Viared norra och Borås centrum.

Resandet på linje 200 mellan Borås och Ulricehamn samt linje 300 mellan Göteborg och Kinna har ökat kraftigt – linjerna får fler turer.

Mellan Viared norra och Borås centrum startar också nya linje 21 under nästa år.

De flesta trafikförändringarna införs i december i år.

Källa: Västtrafik