Fler böcker och nya lånekort när biblioteken slås ihop

Snart kan du låna en bok från Herrljunga bibliotek och lämna tillbaka den i Horred. Sjuhärads bibliotek går ihop och blir Knallebiblioteken med bland annat ett större utbud som följd.
– Huvudsyftet är att vi blir starkare tillsammans, säger Kajsa Åberg, bibliotekschef i Marks kommun.

ANNONS

Projektet har varit på gång under flera år men efter årsskiftet börjar det sättas i verket. Biblioteken i Sjuhärad går ihop och ska tillsammans bilda Knallebiblioteken. Det innebär bland annat att utbudet ökar då Markbor på ett enkelt sätt kan beställa böcker från Borås eller Svenljunga.

– I Mark innebär det till exempel att vi får tillgång till Borås stora mångspråkslitteratur. Då kan vi bättre tillgodose de behov som finns till exempel hos ukrainska flyktingar, säger Kajsa Åberg, bibliotekschef i Marks kommun.

Förseningsavgifterna ryker

Sammanslagningen innebär också ett nytt grafiskt utseende och att regler måste bli samma på samtliga bibliotek. Det innebär exempelvis nya lånekort och att avgiften för försenade böcker försvinner.

– Det är något som tar mer än det ger, vi vill inte avskräcka folk från att låna böcker, säger Kajsa Åberg.

Just nu pågår ett omfattande arbete med att få in alla böcker i samma databas och enligt Kajsa Åberg handlar projektet inte om att spara pengar.

– Huvudsyftet är att vi blir starkare tillsammans, kan erbjuda mer och bli en större aktör, säger hon.

Rent grafiskt kommer biblioteken alltså också att bli mer enhetliga men exakt hur det kommer se ut är inte helt klart än. Enligt uppgifter till Mark-Posten kommer den nya logotypen att bli orange då färgen inte återfinns i någon av de inblandade kommunernas vapen.

Arbetet påbörjas i Borås efter årsskiftet. Marks tur blir det under tidig vår och innan sommaren ska hela omorganisationen vara färdig. Liknande sammanslagningar har tidigare skett i Dalarna och Skåne.

– Det känns som att det blir en intensiv höst och vår men det ska bli jättespännande, säger Kajsa Åberg.

De kommuner som ingår i samarbetet är Borås, Vårgårda, Bollebygd, Tranemo, Svenljunga, Herrljunga, Ulricehamn och Mark.

LÄS MER:Biblioteket i Horred stannar i samma lokal

LÄS MER:Orgelkonsert i Surteby kyrka

LÄS MER:Flicka fastnade i lekredskap – räddningstjänsten larmades