Fler hundrastgårdar behövs i Marks kommun tycker Ricos matte Anette

Anette Svenningsson har tröttnat på att behöva ta bussen till Skene om hon vill kunna rasta Rico fritt utan koppel och gärna leka med andra hundar.
– Jag har föreslagit kommunen att en hundrastgård skulle kunna ligga här i Fritsla, säger hon.

ANNONS
|

Det finns bara en enda hundrastgård i Mark och den ligger anonymt belägen i Skene vid Nilsagårdsgatan 16 på Assberg. Det är bara en blå skylt och inhägnaden som avslöjar att det går att rasta hundar utan koppel. Skylten som ska informera om att det är en hundrastgård samt vilka regler som gäller är oläslig.

Rastgården är ett inhägnat område med gräs som underlag där hundar kan springa fritt. ”En lönn ger skugga på en del av rastgården och bänkar finns att sitta på”, står det på kommunens sida om hundrastplatsen. Det finns två bänkar för mattar och hussar att sitta på men trädet som ska ge skugga verkar ha dött.

Anette Svenningsson har en ettårig hund som räddats från Rumänien.

– Enligt dna-test ska han vara en Transylvanian hound, en ovanlig ras, jättemjuk och med en skarp nos. Han gillar att leka, men det är inte så ofta andra hundar här.

Anette Svenningsson påpekar att det finns mycket hundar överallt i kommunen men att hon själv aldrig har varit i en så hundtät ort som Fritsla.

Anette Svenningsson med sin hund Rico på hundrastgården på Assberg.
Anette Svenningsson med sin hund Rico på hundrastgården på Assberg. Bild: Boel Ferm

– Ska vi stå för utmärkelsen att Mark är sjätte bästa hundkommun 2023 behövs fler rastgårdar. Jag har skickat ett medborgarförslag till kommunen och även lämnat några förslag på platser som skulle kunna passa som hundrastgårdar.

En av dem är ängen utanför Bjällbo förskola i Fritsla. Ängen sluttar ner mot järnvägen.

– I dag används inte området som växer igen under sommaren. Där skulle kunna vara ett fint område att samlas på, säger Anette Svenningsson.

Bland annat skriver hon i sitt medborgarförslag att:

”Jag föreslår att Marks kommun beslutar att uppföra en hundrastgård i Fritsla. I dag finns 5 625 hundar registrerade i Marks kommun enligt Jordbruksverkets hundregister. Alla dessa hundar med ägare är hänvisade till Skene där kommunens enda hundrastgård finns.”

Förslaget om hundrastgård har varit uppe tidigare men har då inte fått gehör.

– Jag har fått bekräftelse på att förslaget tagits emot och att det kan ta ett år innan det behandlas, men jag ger inte upp, säger Anette Svenningsson.

Rico och Smilla leker på hundrastgården i Skene.
Rico och Smilla leker på hundrastgården i Skene. Bild: Boel Ferm

Hundrastgårdar är en fråga om prioriteringar

Anette Svenningsson påpekar att den psykiska ohälsan i samhället ökar och likaså känslan av ensamhet.

– Hundars inverkan på människans hälsa och välbefinnande är välkänd. Hundar bidrar även till sociala kontakter människor emellan. En hundrastgård skulle kunna bli en naturlig arena där människor träffas. Även de som inte har egen hund skulle kunna komma och umgås med hundar.

Anders Rehbinder är enhetschef för gata och park i Marks kommun. På frågan om varför det inte är skyltat till hundrastgården svarar han:

– Jag tror inte man har tänkt på det bara. De som bor där har koll på det.

I tidigare medborgarförslag om hundrastgårdar har det varit gata och park som fattat beslut om en eventuell rastgård.

– I de förslag som vi fått tidigare har vi sagt nej. Vi har hand om allmän platsmark, den ska vara tillgänglig för alla. Stängslas den in är den inte tillgänglig för alla. Man får ställa det mot vad det kostar att sköta, att stängsla in och hur många som är i parken.

Anders Rehbinder enhetschef gata och park Marks kommun
Anders Rehbinder enhetschef gata och park Marks kommun Bild: Ola Pilhem

Anders Rehbinder säger att det är en fråga om prioriteringar.

– Jag tycker det är fantastiskt med hundrastgårdar. Men vi har en summa pengar som vi får försöka hålla oss till. Det är klart att den som vill ha en rastgård tycker att det är en jätteviktig grej, för andra hundägare är det inte så viktigt.

Det som gemene man ser som tomma ängar kan vara kommunal eller privat mark.

– För åskådaren är det jättelätt att säga ”vi vill ha en rastgård här” men det kanske inte är så enkelt. Det är många parametrar.

Med tungorna hängande i värmen. Rico leker med redaktionshunden Smilla, fria från koppel.
Med tungorna hängande i värmen. Rico leker med redaktionshunden Smilla, fria från koppel. Bild: Boel Ferm

Hundägarens ansvar

Under tiden den 1 mars till 20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.

Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

I lagen står det inte uttalat att hundar ska vara kopplade, men det är det lättaste och säkraste sättet att uppfylla lagens krav på att hunden inte orsakar skada eller avsevärd olägenhet.

På de flesta håll i länet har dessutom kommunerna lokala ordningsföreskrifter som anger att hundar ska hållas kopplade på allmän plats.

Källa: Länsstyrelsen

LÄS MER:Mark en bra kommun för hundar – placerar sig bland Topp-20 i Sverige

LÄS MER:Hunddomaren Åke är ständigt på resande fot

LÄS MER:Hundtävling lockade många till Mark