”Flockledare” vanskötte sin häst – döms för djurplågeri i Marks kommun

En hästägare i 70-årsåldern som kallar sig själv för flockledare och i förhör med polis skryter om sin stora erfarenhet och kärlek till djur, lät en av sina hästar svälta till den milda grad att den var tvungen att avlivas.
Mannen insisterade på att själv avliva hästen, men gjorde det så bristfälligt att djuret gick en plågsam död till mötes.
Nu döms Markbon för djurplågeri.
– Det värsta jag har sett hittills, säger en veterinär i polisförhör.

ANNONS
|

I februari i år genomförde länsstyrelsen en oanmäld kontroll hos en hästägare i Marks kommun. Ägaren, en man i 70-årsåldern, hade vid tillfället två hästar och en av dem var i så dåligt skick att kontrollanten ålade honom att kontakta en veterinär.

När veterinären dök upp dagen därpå slogs hon av det risiga skick stallet var i. Det framgår av det förundersökningsprotokoll som Mark-Posten tagit del av.

– Hela stallet var fallfärdigt, väldigt nedgånget, dålig belysning, det var inte ett skjul men väldigt nedgånget, trångt och mörkt, säger veterinären i förhör.

Hästen i fråga var så mager att veterinären omedelbart misstänkte att djuret svultit under en längre tid.

– Jag upplevde den som i ett dåligt skick, mycket dåligt skick, han var otroligt mager, extremt mager det värsta jag har sett hittills, det var framförallt det som var slående när jag såg honom, han hade tydligt kännbara och synliga revben och ryggkotpelare. Han var långhårig och tufsig, berättar hon.

Hade svultit under en längre tid

När hon bad ägaren ta ut hästen i stallgången noterade hon att hästen var halt på ett av bakbenen. Djuret var dessutom motvillig att öppna sin mun när veterinären skulle kontrollera dess tandhälsa.

– När jag försökte titta honom i munnen ville han inte öppna den, det kan bero på olika saker, till exempel smärta, säger veterinären.

Polisen: Hur länge har hans lidande pågått, skulle du säga?

– Min bedömning var att det pågått en längre tid och den sammanlagda bilden av hästhållningen och hur djurägaren hade sina djur och att den var i så dåligt skick. Min gissning är att djurägaren inte anlitat en veterinär på väldigt länge för att till exempel kolla tänderna. Om tänderna är tillräckligt dåliga, då kommer inte hästen tugga ordentligt och inte söndertugga maten ordentligt och få i sig näringen, säger veterinären i förhör och fortsätter:

– Han var oerhört muskelfattig och det tar inte heller två veckor, vi pratar om månader, vilket också är resultatet av för dålig näring till kroppen för då börjar kroppen bryta ner muskler för att få energi.

Enligt veterinären var hästens tillstånd så akut att det enda alternativet för att den skulle undslippa lidande var att avliva den, något som hon erbjöd sig att göra redan samma dag.

Ägaren ville avliva djuret själv

Ägaren insisterade dock på att avliva hästen själv. Något han som djurägare har rätt till.

– Jag ville försäkra mig om att han visste hur det skulle gå till på ett korrekt sätt för jag får ju inte lov att förbjuda honom att avliva hästen själv. Han visade sin bultpistol som låg i en kökslåda i köket bredvid diskbänken, berättar veterinären.

Väl tillbaka i stallet gick veterinären igenom hur avlivningen skulle gå till.

– Sedan gick vi tillbaka till stallet och jag visade var han skulle sätta bultpistolen, i pannan på hästen. Sedan var jag noga med att förklara att han måste avbloda hästen och inte bara bulta den annars dör den inte. Den blir medvetslös men hjärtat slutar inte slå, förklarar veterinären under polisförhöret.

Veterinären gav mannen nio dagar på sig att avliva djuret och skicka bilder på när det var klart. Några bilder dök dock aldrig upp och några dagar efter deadlinen för avlivningen besökte djurskyddskontrollanten mannens hem för att kontrollera kadavret.

– Det finns inga tecken på släpspår eller blodpölar eller blodspår runt omkring där hästen ligger eller i hagen, det enda blodet som finns, är den lilla mängd runt mulen, berättar djurskyddskontrollanten i förhör.

Lät hästen dö plågsamt

Kontrollanten reagerar på avsaknaden av blod på platsen och när hon letar efter tecken på att den nödvändiga avblodningen som ska ha ägt rum för att hästen ska ha avlivats på ett korrekt sätt, hittar hon inga spår efter att den är gjord.

– Jag drar fram huvudet och känner efter bulthålet och det känner jag, och jag ser ju även mulen med den lilla mängden blod, och sedan letar jag efter stickhål, och stickhål vid avlivning, sker kring brösthåla eller uppåt halsen och jag letar verkligen men hittar inget stickhål, inga spår av blod i pälsen eller annan vätska, berättar hon i förhör.

Att avblodning inte skett innebär att hästen troligen gått en långsam och plågsam död till mötes, menar veterinären.

– Länsstyrelsen hittade honom död ute och då hade han dött av en annan orsak, då kan han till exempel ha frusit ihjäl, säger hon i förhör.

Efter att hästen kontrollerats av länsstyrelsen upprättas en polisanmälan om misstänkt djurplågeri och mannen åtalas för brottet.

Skryter om sina meriter i förhör

I förhör med polis skryter mannen om sin stora erfarenhet av djurhållning och han hävdar själv att han anlitats som expert på hästfrågor såväl i Sverige som internationellt.

Polisen: Vad har du för erfarenhet av hästar?

– Oj, allsidig erfarenhet från ridhästar, körhästar, stallchef, internationell körstewart. Har haft hästar i 40 år. Hjälpt folk med hästar men det är inte hästarna som är problemet, det är människorna oftast, säger mannen i förhör.

Dessutom menar han att han är en utpräglad djurälskare.

– Jag är djurmänniska ut i fingerspetsarna och naturmänniska.

Mannen, som kallar sig själv för flockledare, erkänner att han brustit i sitt ansvar för sin häst när det kommer till att den varit så mager.

– Det är mitt fulla ansvar, för det är mina djur, som flockledare är det fullt ansvar utan tvekan.

Polisen: Nu efter du berättat vad som hände med honom, erkänner eller förnekar du då till att ha begått brottet djurplågeri?

– Det är ju en form av djurplågeri när jag inte sett efter honom i ärlighetens namn. Som flockledare så ska jag se till att djuren mår bra, jag har inte skött det riktigt, säger mannen i förhör.

Skyller på inkompetens hos Länsstyrelsen

Mannen bestrider dock att han ska ha misskött avlivningen av sin häst och i förhör med polis visar han att han förstår att hästen måste avblodas.

– När du skjuter en häst eller vilket djur som helst, så domnar djuret av, som en bedövning. Därefter så tömmer du på blod. Vilket jag gjort med alla djur jag avlivat, säger han i förhör.

Polisen: Tömde du även den här hästen på blod?

– Ja, det är klart.

Polisen: Kvinnan från länsstyrelsen som var ute efter du avlivat hästen, hittade inget stickhål, hur kommer det sig?

– Inkompetens, säger mannen i förhör.

Nu har tingsrätten i Borås dömt mannen för djurplågeri. Påföljden blir skyddstillsyn och 40 dagsböter á 150 kronor, vilket är en totalsumma på 6 000 kronor.

I sin dom skriver tingsrätten att både veterinärens och djurskyddskontrollantens vittnesmål bevisar att mannen inte skött avlivningen av sin häst på ett korrekt sätt.

”Annat har inte framkommit än att NN har bultat hästen, men tvist råder om huruvida han även har avslutat avlivningen med avblodning. I den frågan anser tingsrätten genom veterinärens och djurskyddskontrollantens samstämmiga och tillförlitliga uppgifter att det är styrkt att han inte har låtit utföra det senare momentet. NN:s uppgift i den frågan är motbevisad”, står det i domen.

Mark-Posten har varit i kontakt med Joakim Sjöberg, som är mannens advokat. När den här artikeln publicerades kunde han inte uttala sig om huruvida domen skulle överklagas eller inte.

– Jag får be att återkomma, sa Sjöberg då.

Efter att artikeln publicerats skrev han följande i ett sms:

”Hej! Har ingen kommentar att lämna.”

LÄS MER:Många sörjer den döde jägaren från Mark: ”Jag har förlorat min bästa vän”

LÄS MER:20-tal får döda i rovdjursangrepp Marks kommun

LÄS MER:Fårägarna om vargangreppet: ”Jättetråkigt och obehagligt”