Flumeride planeras tas bort efter 50 år.
Flumeride planeras tas bort efter 50 år. Bild: Jenny Ingemarsson

Flumeride kan försvinna från Liseberg

Årets Lisebergssäsong kan bli den sista för en av parkens mest klassiska åkattraktioner. Det är karusellen Flumeride som efter 50 år har blivit i för dåligt skick för att ha kvar.
– Vi planerar att ersätta den, säger Lisebergs vd Andreas Andersen till GP.

ANNONS
|

Den klassiska karusellen Flumeride invigdes 1972 och är en självklar attraktion för många Lisebergsbesökare. Men årets säsong kan bli den sista för vattenattraktionen, skriver GP.

– Det går alltid att förlänga livslängden på en attraktion, men någon gång får man göra bedömningen om det är värt det. Det är liksom den bedömning som vi jobbar med just nu, säger Andreas Andersen till GP.

Kommer att ersättas

Attraktionen är en av Lisebergs äldsta och har under de 50 åren slitits ut. Flumeride är i ett nedgånget skick och det kommer inte att löna sig med renovering, enligt Lisebergs funktionschef Kenneth Berntsson.

– Man hade fått göra om fundamenten i grunden. Så vi kommer att behöva köpa en ny attraktion, säger han till GP.

Flumeride är tillsammans med Lisebergsbanan och Kållerado en så kallad ”flödesattraktion", alltså en av de attraktioner som har flest åkare samtidigt. Bara en säsong utan Flumeride skulle få stora konsekvenser för nöjesparken. Detta gör att åkattraktionen är svår att ersätta.

– Det är en av de saker som vi arbetar med. Det är en rätt komplicerad process att byta ut en åkattraktion som den. Det är lite som ett hjärt-lung-byte, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.