Fraktföretag i Skene ska ingå i miljardkoncern efter sammanslagning

Lastbilscentralen Fraktkedjan med verksamhet i bland annat Skene och Mölnlycke ska gå samman med Uddevalla Lastbilcentral. Tillsammans kommer de att omsätta över en miljard kronor.

ANNONS
|

Målet är att stärka företagens position i Västsverige och Bohuslän. Till en början kommer det inte att innebära några stora konkreta förändringar för företagen men på lång sikt är det ett viktigt steg.

– I det korta perspektivet så betyder det inte så mycket, säger Joakim Simme vd för Fraktkedjan till Mark-Posten.

Det större perspektivet är att det krävs större staber, det vill säga personal inne på kontoren, för att möta kraven från både myndigheter och kunder.

Då behövs det också större volymer totalt i verksamheten. Genom att Fraktkedjan och Uddevalla LBC slås ihop så kan de göra samordningsvinster.

– Som vi ser nu så är det inte så att vi har något besparingsprojekt. Vi kommer att fortsätta vara lokalt förankrade på alla marknader.

Joakim Simme nämner som exempel att det gjordes en annan liknande sammanslagning 2011 och att det inte påverkade lokala kontor, i det fallet handlade det om Stenungsund som fortfarande finns kvar.

– Det är viktigt med den lokala närvaron. Kunderna i Uddevalla vill inte ringa till Göteborg.

Tre arbetar i Skene och fem i Mölnlycke

Vid trafikledningen i Skene arbetar tre personer och vid anläggningen i Mölnlycke arbetar fem personer.

Sedan finns det betydligt fler anställda som arbetar i hela området, över kommungränserna.

Sammanslagningen innebär att företaget kommer att få en omsättning på över en miljard kronor, det gör det till en av de större aktörerna i Västsverige.

I pressmeddelandet säger Joakim Simme att det även handlar om att möta kraven på ny teknik.

– Inom transportbranschen ökar kraven snabbt gällande modern teknik, fossilfria transporter och digitalisering. Genom sammanslagningen av Fraktkedjan och Uddevalla LBC samlas fler delägare i den gemensamma centralen och vi kan fortsätta vara en stark och stabil lastbilscentral för våra kunder och entreprenörer.

Uddevalla LBC och Fraktkedjan äger nu tillsammans cirka 430 fordon.

– Vi blir större och starkare, men våra kunder kommer inte att märka några större skillnader i det dagliga. Personalen och verksamheterna blir kvar i Uddevalla, Mölnlycke, Stenungsund och Skene. De korta beslutsvägarna och den personliga kontakten kommer att bestå, men genom att dela vissa stabsfunktioner på en större omsättning kan vi fortsätta hålla priserna nere, säger Roger Johansson, styrelseordförande, Uddevalla LBC i pressmeddelandet.

Sammanslagningen beräknas vara klar under hösten 2023. På sikt kommer båda bolagen att verka under varumärket Fraktkedjan.

Uddevalla lastbilscentral och Fraktkedjan

Uddevalla lastbilcentral etablerades 1955 som en ekonomisk förening, men är sedan 2003 ombildat till aktiebolag. Uddevalla LBC har två helägda dotterbolag, Grävmaskincentralen och Uddevalla Lastbilcentral Transport.

Uddevalla LBC har drygt 30 delägare som tillsammans har cirka 110 fordon.

Fraktkedjan består av cirka 80 lokala åkerier som förfogar över cirka 320 fordon. Sedan starten 1937 har företaget vuxit och förändrats, men har alltid varit regionalt förankrat. Fraktkedjan har under åren genomfört flera sammanslagningar varav den senaste var 2011 då Fraktkedjan gick samman med LBC Väst.

LÄS MER:Över 250 fordon visade upp sig i Fritsla: ”Betyder mycket”

LÄS MER:Den eldrivna cykeltaxin från Skene kan hamna i London

LÄS MER:Miro stöttar upp husbilar och husvagnar i Skene