Gamla kiosken kan bli ny taxistation

En spekulant har hört av sig och vill ta över den gamla kiosken vid resecentrum i Kinna för att göra om den till taxistation. Karin Bergström, delägare i Servicekiosken, är entusiastisk.
– Jag tycker det verkar jättepositivt, det är ju det som saknas på resecentrum, säger hon.

ANNONS

I vintras flyttade kioskverksamheten över från den gamla kioskbyggnaden in i det nya resecentrumet. Karin Bergström som driver kiosken tillsammans med sin syster Agneta Ekholm berättar att det ofta kommer kunder till dem som ber om hjälp med att ringa taxi.

– Då får vi säga att här finns ingen taxi, säger Karin Bergström.

Förr fanns det en taxistation där och det har även funnits en taxistation i Skene men det var många år sedan. Nu kan taxistationen göra comeback.

”Det vore tråkigt”

Innan sommaren kontaktades nämligen kiosksystrarna av en man som driver taxiverksamhet i en annan kommun som var intresserad av att ta över den gamla byggnaden. Karin Bergström hoppas att det ska bli verklighet.

– Ska det finnas taxi någonstans så är det ju på ett resecentrum.

Kruxet är att kiosken står på kommunal mark. Systrarna äger själva byggnaden men i samband med att de flyttade in i resecentrum så sade kommunen upp arrendet. Kiosksystrarna hoppas att den klassiska gamla kiosken ska komma till användning, antingen där den står idag eller att den flyttas till en annan plats.

– Det vore så tråkigt om den bara skulle rivas.

Mark-Posten har varit i kontakt med en företrädare för taxiverksamheten. Han bekräftar intresset och att de har kommit ganska långt i kontakterna med Marks kommun. Av konkurrensskäl vill han inte framträda med namn. Det som gör det attraktivt att etablera en taxiverksamhet där är just läget och att det finns stor efterfrågan i kommunen, menar företrädaren.

Taxi är efterlängtad i samhället

Det dyker upp flera kunder i Servicekiosken under intervjun och samtliga är positiva till att få taxi till kommunen igen.

Frisören Eva Savolainen tar ibland emot kunder som kommer med taxi, men då har de fått boka via Borås.

– Det finns ju ingen taxi att få tag på, säger Eva Savolainen.

Den som vill ut och roa sig på kvällen och inte bor i någon av centralorterna kan få svårt att ta sig hem. Det är glest mellan bussarna och tåg kvällstid. Eva Savolainen känner till att ungdomar ibland åker svarttaxi.

– Det är ju inte klokt. Jag skulle aldrig våga åka.

Hon berättar att hennes pappa körde taxi en gång i tiden, så det är något som ligger henne varmt om hjärtat. På den tiden fanns det en taxistation vid tågstationen och senare fanns det även en taxistation i Skene.

Positivt med lokalt taxiföretag

Vid tågperrongen sitter Charlotta Binder och väntar på Varbergståget, hon ska åka hem till Horred.

– Jag tycker att det behövs taxi här i Marks kommun. Vi har lite problem att åka hem i bland, jag bor i Horred. Det är väldigt tråkigt om man vill hitta på något när det inte finns några förbindelser efter 20 på kvällen, säger Charlotta Binder.

Kommunalrådet Ulf Dahlberg (S) känner inte till detaljerna i frågan men är positiv till att få en lokalt förankrad taxiverksamhet i kommunen.

– Att få ett lokalt taxiåkeri, det är ju politiken väldigt positivt inställd till, säger Ulf Dahlberg (S).

Han tror att det skulle gynna både Markborna och näringslivet. I sammanhanget nämner han att kommunen tog ett nytt inriktningsbeslut innan sommaren om att skapa en ny organisation för färdtjänst när det nuvarande kontraktet för färdtjänst löper ut. Där skulle ett lokalt taxiåkeri kunna vara med och lägga anbud.

Vad gäller de praktiska detaljerna, exempelvis markarrendet, är detta något som kommunens tjänstemän får titta närmare på.

Malin Bexell, förvaltningschef för samhällsbyggnadsförvaltningen, har precis fått frågan på sitt bord.

– Det är definitivt en intressant fråga att titta på och det är kul att någon visar intresse. Om man bara tittar på taxiverksamheten så är vi jättepositiva till att det etableras, säger Malin Bexell.

Hon säger att kommunen behöver utreda frågan och ta reda på vilka planer det finns för övrigt för området runt stationen och platsen som den gamla kiosken står placerad på.

LÄS MER:Här invigs ”Porten till Mark” - Kinna resecentrum

LÄS MER:Centerkvinnorna i Mark uppvaktar kvinnliga företagare – Agneta och Karin hyllas

LÄS MER:Så här är det att resa med direkttåget från Stockholm till Kinna