Idag ingår inte vaccin mot vattkoppor i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Vill man låta vaccinera sitt barn kostar det runt 750 kronor per dos vid två tillfällen.
Idag ingår inte vaccin mot vattkoppor i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Vill man låta vaccinera sitt barn kostar det runt 750 kronor per dos vid två tillfällen.

Gratis vaccin mot vattkoppor utreds

Med ett vattkoppesjukt barn kan du som förälder behöva vara hemma i en till två veckor. Nu utreds om vaccinet, som i nuläget kostar pengar, kan bli gratis. Dagens vaccinkostnader kan dock vara lönsamt jämfört med de förlorade arbetsdagarna.

ANNONS

Det har varit uppe på bordet flera gånger de senaste åren och senast 2018 startade Folkhälsomyndigheten en utredning om att införa kostnadsfritt vattkoppsvaccin till alla barn. Sedan hamnade den på paus.

Dagens Medicin skriver att utredningen nu har återupptagits. Det ska bland annat undersökas hur effektivt vaccinet är i stor skala samt göras så kallade hälsoekonomiska beräkningar.

– Folkhälsomyndigheten utreder i nuläget en allmän vaccination av barn mot vattkoppor. Utredningsresultatet väntas i slutet av våren och VGR avvaktar resultatet av utredningen, säger Ann Sofie Cavefors , barnhälsovårdsöverläkare på Västra Götalandsregionen.

Enligt det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC ger två doser av vaccinet mot vattkoppor ett skydd på över 90 procent.

Fler vaccinerar sig i städer än på landsbygd

Vattkoppor är en av de få barnsjukdomar som Sverige inte vaccinerar mot trots att flera andra länder gör det samt att det är bevisat att vaccinet är effektivt. Vattkoppor anses, i jämförelse med andra sjukdomar som ingår i det svenska nationella vaccinationsprogrammet, vara en lindrig sjukdom.

– Vattkoppor är mycket smittsamt och sprids till i stort sett alla i en icke immun barngrupp. Vi har inga data på hur stor andel av barnen som är vaccinerade, men vet att det varierar mycket med fler i städer än på landsbygd, säger Ann Sofie Cavefors.

Så mycket kan du spara

Med kärvare tider och mindre pengar i plånboken kan det vara läge att göra beräkningar på huruvida det finns pengar att spara på att vaccinera eller inte. För att förutom att minska på barnets (och föräldrarnas) lidande, så kan det även löna sig ekonomiskt.

Sett till vad det kostar att vabba en genomsnittlig vattkoppeinfektion så kan det vara lönsamt att vaccinera ditt barn. Är du hemma med ditt barn i en vecka, alltså fem arbetsdagar, förlorar du upp till 1 580 kronor, om man utgår från svenskarnas medianlön som enligt SCB låg på 33 200 kronor i månaden år 2022 och en arbetsmånad på 21 dagar. Att vaccinera sitt barn kostar runt 750 kronor per tillfälle och vaccinet ges i två doser. Är du hemma längre än fem arbetsdagar med en medianlön eller mer så kan du alltså spara pengar på att låta ditt barn vaccinera sig.

Det här är vattkoppor (varicella)

– Infektionssjukdom orsakad av virus

– Viruset sprids via utandningsluften

– Vanliga symptom är: röda utslag på kroppen, feber, huvudvärk och trötthet.

– Utslagen kan komma i flera omgångar och brukar klia

– Sjukdomen har en inkubationstid på 10-20 dygn

– Du kan bara få vattkoppor en gång i livet

– Symptomen blir värre ju äldre du är när du får sjukdomen

– Barn brukar bli friska efter en till två veckor

– Det finns vaccin mot vattkoppor som du behöver betala själv eftersom det inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet

Källa: 1177