Halv uppäten kalv i hagen – befarade vargattack

Under söndagseftermiddagen upptäcktes en lemlästad kalv med bitmärken i mulen i en hage i Berghem. Ägarna var övertygade om att det rörde sig om en vargattack.
– Den var var halvt uppäten, säger Mikaéla Bengtsson.
På måndagen gick dock länsstyrelsen ut med att kalven inte hade dödats av varg.

ANNONS
|

Det var under söndagseftermiddagen som upptäckten gjordes. En av korna hade kalvat och nu skulle kalven fångas in. Mikael Kilsgårds dotter var med och gick i förväg, det var hon som såg den först.

– Det var inte kul, säger Agnes Kilsgård.

Vid ett träd mitt i hagen låg en halvt uppäten kalv med bitmärken i mulen. Att det rör sig om en vargattack var högst troligt men länsstyrelsen ska senare under kvällen undersöka kadavret för att kunna bekräfta det.

– Det stod ju på Facebook om en varg som synts i Örby tidigare idag och det är ju ganska nära, säger Anders Kilsgård.

Flyttar alla dräktiga kor inomhus

Han har tagit över mjölkgården efter sin pappa och har aldrig varit med om att mista en kalv på det här viset. Det närmaste de varit tidigare är några kor som de misstänker skrämdes och försvann efter att ha påträffat en.

– Man tycker att det är äckligt när det är så nära. Det är hästar och så runtomkring också, och även om vargen inte alltid får tag i dem så kan de ju bli skrämda och springa ut på vägar, säger Mikaéla Bengtsson.

Nu får alla kor som ska kalva flytta inomhus för att undvika att det upprepar sig. Det är egentligen inte meningen att de ska kalva i hagen men ibland händer det lite för tidigt, som i det här fallet.

LÄS MER:Man med droger togs av polis i Kinna

LÄS MER:Bil krockade med älg på väg 156

LÄS MER:Bilinbrott i Fritsla – verktyg och lyktor stulna