Här hittades 75-åringen – platsen sökts av tre gånger

Efter att varit försvunnen i nästan fyra dagar hittades den saknade 75-åringen i Mark. Men området där mannen hittades hade redan sökts igenom – två gånger innan.
– Det har varit mycket svår terräng, växtligheten har varit väldigt tät. Det gör det väldigt svårt att hitta folk, säger Peter Sörstedt, kommenderingschef för insatsen hos polisen.

ANNONS
|

Det var i samband med en bussutflykt vid Öxabäckskyrkan som mannen försvann. Under fyra dagar var han sedan spårlöst försvunnen. Polis, militär och civilpersoner har sedan i måndags kväll sökt efter honom. Till slut, på torsdagskvällen klockan 18.40, så hittades mannen vid liv i ett skogsparti inte långt ifrån platsen där han försvann.

– Det var en grupp från Missing People som till slut hittade honom. Om han har varit exakt här hela tiden är svårt att veta men det är troligt att han har varit i skogsområdet, säger Peter Sörstedt, kommenderingschef för insatsen hos polisen.

Området hade sökts igenom tre gånger

Mark-Posten har tidigare rapporterat om hur sökinsatsen har gått till. Man har använt ett system där man roterar olika resurser på samma sökområde. Först kan området ha gåtts igenom av militär, därefter av hundpatrull och sedan av frivilliga från Missing People. Det var detta tillvägagångssättet som Peter Sörstedt menar ledde till att mannen hittades.

– Vi vet att i liknande fall som detta så kan personerna oftast hittas relativt nära där de försvann. Detta var tredje gången som vi var i området och nu hittades han av en Missing People-grupp. Det är en bekräftelse för att denna metod fungerar, säger Peter Sörstedt.

Hur kommer det sig att han inte hittades vid de tidigare tillfällena ni var i området?

– Det har varit mycket svår terräng, växtligheten har varit väldigt tät. Det gör det väldigt svårt att hitta folk, säger Peter Sörstedt.

Vill tacka alla frivilliga

Nu vill polisen tacka alla som har deltagit i sökandet.

– Vi är jätteglada över att det har gått så väl. Det här resultatet, när man hittar en person vid liv, det är därför man gör detta jobbet. Det hade inte gått utan frivilliga krafter, vi är helt beroende av att folk deltar, säger Peter Sörstedt.

Mannen var talbar och vaken när han hittades och fördes till sjukhus.

LÄS MER:Försvunnen man har hittats vid liv i Mark

LÄS MER:Så letar polisen efter försvunne 75-åringen

LÄS MER:Ny sökinsats i Öxabäck: ”Vill få med så många som möjligt”