Här kan du uppleva kultur i höst

Nu har höstens kulturprogram presenterats i Marks kommun. Många av aktiviteterna har koppling till biblioteken men det finns också utrymme för workshops, film och musik.
– Gör man bra grejor så ser folk det och uppskattar det, säger kommunens kulturutvecklare Carola Melo.

ANNONS
|

Det kommer att genomföras en rad arrangemang under hösten på kommunens bibliotek, på Skene bio och på Lyckeskolans scen.

Programmet för de kommunala arrangemangen innehåller ett brett utbud och tanken är att det ska tilltala alla åldrar och intressen, från sex månader gamla barn som tycker om sagor och ramsor till en vuxen publik som uppskattar jazz och klassisk musik.

Carola Melo nämner att operaföreställningen i somras i Mariebergsparken lockade 250 personer.

– Jag blir så glad. Det här är sådant som vi inte har gjort förut så vi vet inte hur stort intresset är. Det är ett tecken på att det finns ett intresse, säger Carola Melo.

Det innebär att kommunen vågar satsa på fler föreställningar.

I slutet av oktober kommer Göteborgsoperan till Lyckeskolans scen med den musikaliska revyn Let’s fall in love som bygger på låtar av Cole Porter.

– Det här kommer att bli en fantastisk föreställning. Den har precis haft premiär i Göteborg.

Sedan händer det förstås mycket annat i kommunens bibliotek och på scen.

Mark-Posten har tidigare skrivit om att kommunen kommer att stå som värd för en författare som får bo i Kinna i en hel månad.

Seniorer får lära sig digitala verktyg

Sedan några veckor tillbaka pågår en workshopserie i Kinna bibliotek där seniorer får möjlighet att lära sig att hantera digitala verktyg, som mobiltelefoner och bankappar.

– Fjorton stycken kom första gången, säger IT-bibliotekarie Lars Flemming.

Även om fjorton inte låter så mycket så var det oväntat många och det blev till och med lite svårt för de ansvariga att hinna hjälpa alla eftersom det handlade om praktiska frågor.

– Det finns ett behov eftersom allt är digitalt nuförtiden och så många människor hamnar utanför det, säger bibliotekschef Kajsa Åberg.

Workshopsserien för seniorer är ett samarbete mellan Marks kommun, polisen och Sparbanken Sjuhärad.

En annan viktig besöksgrupp för biblioteken är ungdomarna.

– Vi har ett ganska gediget program inför hösten. Vi prövar lite nya saker i höst, säger Maria Nicander bibliotekarie med ansvar för barn och ungdomar.

Det finns bland annat ett antal bokklubbar för olika åldrar, de kallas lite olika beroende på vilket bibliotek och vilken åldersgrupp det gäller. Exempelvis så vänder sig After school på Sätila bibliotek till barn mellan 6 och 12 år.

Spel och filmer kan leda till ökad läsning

Sedan finns det brädspelskvällar.

– Det är också en ingång till läsning. Man kan koppla ihop det.

Överhuvudtaget tänker biblioteket på att koppla ihop litteratur med andra kulturformer. En del böcker blir till spel och sedan finns det som bekant filmer som baseras på böcker.

– Läsningen går ner i hela landet och då behöver vi hitta andra vägar att locka barn till biblioteket, säger Maria Nicander.

Biblioteken har generellt märkt av att evenemang som riktar sig till unga brukar vara populära. Därför kommer det att erbjudas flera aktiviteter under höstlovet.

– Det har varit väldigt välbesökt på barn- och familjesidan. Det är väldigt roligt att se, säger Carola Melo.

Prisbelönta Agnes Lidbeck besöker Kinna

För vuxna kommer det bland annat att finnas bokklubbar och författarbesök.

– Det finns ett stort intresse för att prata om litteratur, säger vuxenbibliotekarie Lars Bilting.

En av böckerna som diskuteras på träffarna är Kupe nr. 6 av den finska författaren Rosa Liksom. Eftersom den har filmats så kommer filmen med samma namn också att visas i höst.

Det blir också författarbesök, en av dem som besöker Kinna bibliotek är Agnes Lidbeck som vann Borås tidnings debutantpris 2018. I år är hon aktuell med nyutkomna boken ”All min kärlek”.

Ett axplock från höstens kulturprogram

29 september Fredagsbio på Skene bio Folkan: Lingui, The Sacred Bonds. Två tchadiska kvinnor i ett land där abort är olagligt.

30 september Fredags på Kinna bibliotek. Fira att Emil i Lönneberga fyller 60 år.

3 oktober Tummetott. Tisdagar på Kinna bibliotek. Sånger, ramsor och rörelser för barn 0 till 5 år gamla.

12 oktober Musik på bibliotek i Sätila. Artisten och låtskrivaren Felicia Eklöf framträder med folkmusik, pop, jazz och visa.

13 oktober Fredagsbio på Skene bio Folkan: Kupé nr 6. Överraskande och härlig romantik på räls i finsk film

20 oktober Kvällskonsert på Lyckeskolans scen. Let’s fall in love, musikalisk revy med Göteborgsoperan.

31 oktober Lovgodis. Skräckskola med besök av författaren Tobias Gard. Kinna och Sätila bibliotek.

10 november Fredagskonsert på Lyckeskolans scen: Ett Sömnspel. Musik och poesi blandas i drömlik och vaken föreställning med poeten Lina Ekdahl och musikern Anna Gustafsson.

24 november Kvällskonsert på Lyckeskolans scen. Smällkarameller. Musikaliskt julpynt med kören Carpe Vocalis från Skene.

29 november Fredagsförfattaren på Kinna bibliotek. Möt Marks residensförfattare Maria Richardsson på Kinna bibliotek.

8 december Fredagsförfattaren på Kinna bibliotek. Möt Agnes Lidbeck som pratar om sin nya bok ”All min kärlek”.

Förutom de kommunala arrangemangen så finns det även andra aktörer som bjuder på kulturupplevelser i höst. Exempelvis Rydals herrgård som bland annat arrangerar en opera- och musikalkväll 29 september.

LÄS MER:Utomhusbio i Stationsparken började staplande – blev succé

LÄS MER:Biblioteket i Horred stannar i samma lokal

LÄS MER:Nycirkusfestivalen i Rydal får kulturpengar från VGR – igen