Åkern utanför Hajom är ett av de områden som pekas ut som ett tänkbart bostadsområde i framtiden.
Åkern utanför Hajom är ett av de områden som pekas ut som ett tänkbart bostadsområde i framtiden. Bild: Ola Pilhem

Här ska kommunen växa i framtiden med fler bostäder

Hur och var ska kommunen växa till år 2030? Den frågan ställer sig kommunen i det förslag som nu ställs ut. Där skissas på en framtid där framför allt orter som Sätila och Hajom ges möjlighet att växa.

ANNONS
|

Det är många medarbetare som har arbetat med det som kallas för Fördjupad översiktsplan för Mark nordväst. De har bland annat inventerat kommunikationer, geografi, grönområden och bebyggelse för att få en bild av var det finns utrymme och behov av att låta samhällen växa.

– Vi har hållit på i nio år med den här planen, säger samhällsplanerare Julia Lindahl.

Nu pågår utställningen som ger möjlighet för företag, föreningar och andra målgrupper att komma med synpunkter. Julia Lindahl säger att det är viktigt att gå ut väldigt brett för att kunna samla in den information som behövs för att sedan gå vidare och göra mer detaljerade planer.

Kommunen jobbar med framtidsplaner på olika nivåer och vissa är styrda av lagstiftningen i plan- och bygglagen. Den fördjupade översiktsplanen är rådgivande och ger kommunen möjlighet att zooma in på olika delområden och skapa riktlinjer som blir vägledande när kommunen senare ska gå vidare och göra översiktsplaner och detaljplaner, som är bindande.

– Det här är lite svårt att ta på, det är inget som är ristat i sten, säger Julia Lindahl.

Det handlar om en politisk viljeinriktning för hur kommunens samhällen kan se ut i framtiden.

Den nordvästra delen av kommunen är den del där det bor flest invånare och prognosen är att det är här befolkningen kommer att fortsätta att växa.

660 nya bostäder

Den senaste statistiken från SCB som är två år gammal anger befolkningen till 7 600 personer eller ungefär en femtedel av kommunens totala befolkning. Det är också den delen av kommunen som växer snabbast och det skulle kunna innebära att befolkningen där är 9 000 personer år 2030. Därför behövs det en plan för att skapa både nya bostadsområden, samhällsservice och grönområden. Analysen som kommunen gör är att det kommer att behövas omkring 660 nya bostäder i nordvästra kommundelen fram till 2030.

Det här skulle kunna bli en vacker vy för de föreslagna nya bostäderna i Hajom.
Det här skulle kunna bli en vacker vy för de föreslagna nya bostäderna i Hajom. Bild: Ola Pilhem

– Det är en väldigt stor glädje att folk söker sig till oss, att vi har många bra kvaliteter. Det ger oss också utmaningar, vi ligger efter med viss kommunal service. Just nu tittar vi framför allt på förskolor.

Kommunen har inte tagit ställning till om det ska bli flerbostadshus eller villor, sådant tar man ställning till senare.

Julia Lindahl visar på kartan för Hyssna att det bland annat finns tre områden inritade där det finns planer på att skapa förutsättningar för förskolor och äldreboenden. Söder om väg 156 finns det områden som föreslås bli verksamhetsområden, alltså områden för företag.

Hon pekar ut två områden för bostäder i Hajom. I Fotskäl finns det flera bostadsområden och ett verksamhetsområde på förslag.

Vill utnyttja befintlig kommunikation

Det är viktigt att ta tillvara på den infrastruktur som redan finns och att förstärka kommunens stora stråk. Därför föreslås det områden som binder ihop Hyssna med Sätila.

En viktig aspekt är möjligheterna att pendla.

– Vi har föreslagit ett område precis på kommungränsen vid Hällingsjö för att dra nytta av de korta avstånden.

Tostared, markerat som B41 i mitten av bilden, ligger strategiskt mellan Fotskäl och Fjärås och kan få nya bostäder och förskola.
Tostared, markerat som B41 i mitten av bilden, ligger strategiskt mellan Fotskäl och Fjärås och kan få nya bostäder och förskola. Bild: Källa: Marks kommun

Ett annat exempel är Tostared där Marks kommun vill utnyttja närheten till Kungsbacka.

– Här funderar vi ju på om det finns en efterfrågan med tanke på de goda pendlingsmöjligheterna som finns där.

Ibland hinner efterfrågan före kommunen och ibland kan det finnas inplanerade områden där det tar lång tid innan efterfrågan tar fart. Kommunen kan bara påverka utvecklingen i viss mån och skapa förutsättningar för privata byggföretag som vill satsa.

– Vi är beroende av privata näringsidkare. Det här är ett tillsammansarbete.

Det är viktigt att skapa en bra helhet och förbättra servicen eller kopplingen till service för att göra det möjligt att leva och bo i alla delar av kommunen.

Bostadsplaner

Här är några exempel på hur många nya bostäder som planeras i de olika orterna:

Sätila, 200 bostäder.

Hyssna, 130.

Ubbhult, 120.

Fotskäl, 70.

Hajom, 50.

Källa: Marks kommun

LÄS MER:Emma Ågren har förvandlat spökhuset till sitt drömhus

LÄS MER:Ny fotoutställning vill berätta om spåren vi lämnar

LÄS MER:Här är huset som toppar listan – är dyrast i Marks kommun