Cykeln är ett viktigt redskap för hemtjänsten.  Från vänster Mohammed Sanyare, Gitte Sörensen, Mirja Lund-johansson, Manzor Babayi, Sandra Antilla, Jenny Hagberg ,Jessika Sjödin, Lisa Carling, Sinikka Ekberg, Cecilia Hellströmer
Cykeln är ett viktigt redskap för hemtjänsten. Från vänster Mohammed Sanyare, Gitte Sörensen, Mirja Lund-johansson, Manzor Babayi, Sandra Antilla, Jenny Hagberg ,Jessika Sjödin, Lisa Carling, Sinikka Ekberg, Cecilia Hellströmer Bild: Ola Pilhem

Hemtjänsten märker av ökat behov i centrum

Många äldre personer väljer att sälja villan och flytta in till mindre boende i centralorterna. Detta är något som hemtjänsten i centrala Kinna märker av.

ANNONS
|

– Vi har precis rekryterat färdigt. Det är en utökning med två personal och två ersättare för personal som har slutat. Nu behöver vi sommarvikarier, säger Sinikka Ekberg, som är enhetschef för Centrala Kinna.

Hon skrattar och säger att de söker hurtiga personer som tycker om att cykla och gå mycket. Sedan finns det tillgång till bil också för ibland blir det för långt att cykla.

– Det är jätteviktigt att vi får rätt personer, människor som gillar att arbeta med människor.

Under fredagen firades Hemtjänstens dag i lokalerna mitt emot gamla Stadshotellet och arbetsgrupperna bjöds på lite gott att äta och fika.

– De är verkligen värda att firas, hemtjänstpersonalen.

Nu är det sammanlagt 32 personer som arbetar i centrum.

– Folk flyttar till centrum. Säljer de ett hus så flyttar de hit, säger Sinikka Ekberg.

Nya lägenheter i centrum

De som flyttar till lägenhet i centrum vill ofta bo mer nybyggt med hiss och ha närmare till all service.

– 2024 kommer det att bli ännu mer vårdtagare för de håller på och bygger, säger Manzor Babayi som är anställd i hemtjänsten.

Sedan märker personalen att det går i vågor hur många vårdtagare de har och hur mycket hjälp de behöver i hemmet. Några flyttar till vård- och omsorgsboende, någon avlider. Någon vårdtagare kommer hem från sjukhus och behöver extra mycket hjälp under rehabiliteringen.

– Det går alltid i vågor. Ibland har vi jättemycket att göra, bland har vi lugnare perioder, säger Gitte Sörensen.

Kollegan Jenny Hagberg håller med.

– Det går alltid upp och ner i vården. De gånger det är tufft så kör vi det racet, säger Jenny Hagberg.

Enhetschef Sinikka Ekberg berömmer personalen för att de tar ett stort eget ansvar, bland annat med att beställa hjälpmedel när en vårdtagare behöver det.

– De jobbar ofta ensamma och får ta egna beslut. Hemtjänstpersonalen är duktiga på att återkoppla till sjuksköterskor, rehab-personal eller biståndsbedömare om någon vårdtagare behöver mer hjälp.

LÄS MER:Lägenheterna i Kinna centrum har snart sålt slut

LÄS MER:Systembolaget lämnar Kinna – byter plats

LÄS MER:Kvinnojouren: ”Alla känner någon som varit utsatt”