Hittade ungdomar som slangade diesel på Facebook

Efter att en man sett två personer försöka ta diesel ur hans företags hjulgrävare i våras, åtalas två minderåriga killar från Mark för försök till stöld. Båda ungdomarna nekar men åtalas nu i Borås tingsrätt.

ANNONS
|

Det var mitt i natten, en aprilkväll i år, som ägaren av ett gräv- och schaktföretag i Örby fick en notis på sin telefon. Vid mannens hjulgrävare, en slags traktor med grävskopa, satt övervakningskameror med notifikationsfunktion som varnade om rörelse runt maskinen. Enligt mannen såg han två unga personer med en bil parkerad bredvid som stod vid hjulgrävaren med dunkar och slang.

Mannen lade ut övervakningsfilmerna på Facebook och frågade om någon kunde identifiera gärningspersonerna. Senare fick mannen in flera tips, bland annat från källor som var helt säkra på att det var de två killarna som syns på övervakningsfilmen.

Efter att ha kontaktat killarna och deras föräldrar menar mannen att de båda ringde honom och erkände stölden. Mannen valde att gå vidare med en polisanmälan.

På filmen syns en av killarna ta med en dunk från traktorn tillbaka till bilen. Han bär den med lätthet. Försvaret menar att killen inte hade kunnat bära dunken med sådan lätthet om det fanns en tillräckligt stor mängd diesel i tanken för att det skulle räknas som stöld enligt rätten. Mannen menar att killarna fick med sig cirka tjugo liter diesel men killarna själva säger att tanken var tom och att de inte fick med sig någon diesel alls.

Den ena killen nekar till brott och skyller allt på den andra killen. Den andra killen menar att de båda var på plats och lika delaktiga i avsikten att ta diesel men att dieseltanken var tom och att det därför inte gick. Åklagaren menar att killarna skulle ha stulit en mycket större mängd diesel om det funnits i tanken och därför åtalas killarna för försök till stöld i Borås tingsrätt. Nu inväntar killarna huvudförhandling i Borås tingsrätt.

LÄS MER:Majoritet tar avstånd från förslag om anmälningsplikt

LÄS MER:Succé! Idol-Saga direkt till fredagsfinal i TV4

LÄS MER:Jonathan: ”Ta hem det till kommunen, Saga”