Hushållningssällskapet Sjuhärad i unik satsning

Livsmedelsproduktionen i Sjuhärad ska säkras på lång sikt. Ett led i det är ett forskningsprojekt för att ta fram nya sorters vallfröblandningar. Fem sparbanker gör gemensam sak och stöttar finansiellt.
– Frågan kunde inte vara mer aktuell med tanke på det vi ser i vår omvärld, säger Ola Hallin, försöksledare på Rådde gård i Länghem.

ANNONS
|

Rådde gård i Länghem är en av tre basplatser där Hushållningssällskapet forskar på att ta fram nya vallsorter. Årligen testas runt 70 olika sorters vallgräs och baljväxter.

Nu startar ett nytt projekt med syfte att få in så bra vallfoder som möjligt till nötboskap och därigenom kunna minimera mängden inköpt foder. Ett bra vallfoder ska i sig vara så näringsrikt att extra kraftfoder inte längre ska behövas för annat än högavkastande djur.

Det handlar om att ge lantbrukarna de bästa förutsättningarna

– Konflikter och klimatförändringar utgör ett allvarligt hot mot vår livsmedelsförsörjning. Där blir inhemsk och lokal livsmedelsproduktion en avgörande fråga för framtiden, säger Jonas Bodenhem, vd för Hushållningssällskapet Sjuhärad.

Ola Hallin, försöksledare visar prov på vall som ska skickas för undersökning på labb.
Ola Hallin, försöksledare visar prov på vall som ska skickas för undersökning på labb. Bild: Boel Ferm

Fem sparbanker samarbetar för första gången och hjälper till med finansieringen.

– Vi går ihop i ett gemensamt projekt. Det här är en viktig fråga för hela Sjuhärad, säger Victor Fridén, marknadschef på Sparbanken Sjuhärad.

Fredrik Mann, kontorschef i Kinna och Sätila på Sparbanken Sjuhärad påpekar att själva sparbanksidén handlar om att stötta sin bygd med hjälp av den vinst banken gör. Att överskottet ska återinvesteras i bygden.

– Den här satsningen är speciell. Det är en helt ny nivå av samarbete men också för att hållbart jord- och skogsbruk är en mycket viktig fråga för Sjuhärad framöver, säger han.

– Vi tar avstamp i något nytt. Vi har många gemensamma nämnare. Både vi och bankerna har lantbrukare som kunder, säger Jonas Bodenhem.

Köttdjur av rasen charolais och simmental på Rådde Gård i Länghem. De fodras bara med vall.
Köttdjur av rasen charolais och simmental på Rådde Gård i Länghem. De fodras bara med vall. Bild: Boel Ferm

Ola Hallin säger att försöksverksamheten på Rådde gård har pågått länge.

– Vi kan göra mer tack vare bankernas finansiering, som att utveckla vår verksamhet och göra tester och undersökningar som är anpassade för Sjuhärad, säger han.

Nya vallfröblandningar som har högre tillväxt eller är lättare för kon att tillgodogöra sig, ska forskas fram och anpassas för framtidens skiftande klimat. Fältförsöken fokuserar bland annat på skördestrategier och nya fröblandningar för att öka vallavkastningen och näringskvaliteten i skördarna.

Det kommer en generation lantbrukare som behöver kunskapen

Satsningen på näringsrikare vall ska pågå mellan 2023 till 2025. Det kommer att informeras fortlöpande om projektet genom allmänna seminarier och träffar.

Projektet innefattar också kunskapsspridning, bland annat genom undervisning på Strömma Naturbrukscentrum i Sätila som ägs och driva av Hushållningssällskapet.

Hushållningssällskapet har en vallskördemaskin bara för försöksrutor. Den tar upp vall från smårutor i fält som är 1,5 m x 10m långa.
Hushållningssällskapet har en vallskördemaskin bara för försöksrutor. Den tar upp vall från smårutor i fält som är 1,5 m x 10m långa. Bild: Boel Ferm

– Vi vill göra saker på riktigt. Bankerna ska till exempel prata privatekonomi och företagsekonomi för våra elever som läser lantbruk, säger Jonas Bodenhem.

Nytt flerårigt vete

Det pågår också andra projekt på gården. Som det fleråriga vetet Kernza, ett vete som självfröar och inte behöver sås om.

Målsättningen med vallprojektet är att skapa optimala lokala förutsättningar för bönderna i Sjuhärad när det gäller odling av grovfoder

– Det handlar om att ge lantbrukarna de bästa förutsättningarna. Då är det rimligt att fokusera på vall i vårt område. Det kommer en generation lantbrukare som behöver kunskapen, säger Ola Hallin.

Fakta

Hushållningssällskapet Sjuhärad utvecklar och förmedlar kunskap om hållbart lantbruk och skogsbruk i Sjuhärad. Hushållningssällskapet är icke vinstdrivande och har arbetat med landsbygdsutveckling i över 200 år.

Rådde gård är Hushållningssällskapet Sjuhärads försöksgård med försöksstation, biogaslabb, dikobesättning, skog, betesmarker och försöksodlingar.

Strömma Naturbrukscentrum ägs av Hushållningssällskapet: Naturbruksgymnasium med inriktningarna Lantbruk, Hästhållning och Djurvård. Skolan har ca 185 elever där majoriteten bor på skolans internat. Skolan ligger strax utanför Sätila i Marks kommun.

Fem banker medfinansierar projektet: Sparbanken Sjuhärad, Ulricehamns Sparbank, Sparbanken Alingsås, Sparbanken Tranemo och Mjöbäcks Sparbank.

LÄS MER:Så här tycker Markborna om Systembolagets flytt

LÄS MER:5-2 mot Göteborg gjorde Fotskäl till segrare igen

LÄS MER:Konsultföretag ett av företagen som startats i Mark senaste månaden