Karstorps förskola kan läggas ned tidigare

Barn- och utbildningsnämnden i Mark kämpar med ekonomin. För att spara ytterligare medel vill tjänstemännen stänga förskolan i Karstorp tidigare än planerat från början.
– Vi har ett ekonomiskt läge som inte är jättebra, säger Yasin Abbes (S), nämndsordförande.

ANNONS
LocationHorred|
|

Sedan tidigare finns ett politiskt beslut att stänga Karstorps förskola när den nya förskolan i Björketorp står klar.

Nu kan politikerna komma att fatta beslut att stänga förskolan tidigare. Anledningen är det sparkrav på 27 miljoner kronor som nämnden har på sig, som Mark-Posten tidigare har rapporterat.

I en skrivelse förklarar tjänstemännen förslaget: ”Förvaltningen har, genom att justera sin planering av verksamheten, genomfört anpassningar motsvarande sex miljoner kronor. Med bibehållen kvalitet. Resterande anpassningskrav utgör 21 miljoner kronor. Att anpassa verksamheten ytterligare, kommer innebära allvarliga ingrepp i verksamheten.”

Förskolan bär inte sina egna kostnader i dagsläget. Det går för få barn på förskolan, enligt tjänstemännen.

Totalt förväntas förvaltningen spara 1,7 miljoner kronor per år på att lägga ned förskolan i Karstorp tidigare än planerat.

Enligt uppgifter till Mark-Posten berörs ett dussintal barn av en nedläggning av förskolan i Karstorp. Förslaget är att flytta barnen till motsvarande förskolor i Horred och Björketorp.

Valde att skjuta upp beslutet

Politikerna i barn- och utbildningsnämnden fick upp ärendet på sitt bord under tisdagen, och beslutade att återremittera ärendet till tjänstemännen. En enig nämnd ansåg att ärendet behövde kompletteras innan de kunde besluta om att gå vidare i frågan.

Nu vill de förtroendevalda se en risk och konsekvensanalys, och en fungerande kommunikation med personal och föräldrar bland annat. Förhoppningen är att kunna ta upp frågan på nästa nämndsmöte i oktober.

– Det är väl planen. Materialet finns, så det är bara att komplettera egentligen, säger Elise Benjaminsson (M), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Moderaterna motsatte sig beslutet som togs 2021, med hänvisning att partiet ville värna de mindre enheterna. Något även Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna stod bakom, menar hon.

– Vi ville behålla Karstorp.

Hon fortsätter:

– Vi har varit fundersamma kring stängningen men konstaterar att beslutet att stänga är fattat. Det är en nedläggning det handlar om. Det har alla varit införstådda i, men inte att det ska ske tidigare.

Föräldrar i Karstorp kritiska

Under tisdagen publicerade Mark-Posten en insändare där flera föräldrar riktade kritik mot förfarandet. Bland annat upplevs det som att politiker hemlighåller information kring frågan, då tjänstemännens förslag först nu spritt sig till allmänheten.

Yasin Abbes (S) är ordförande i nämnden. Han menar att det är bra att man reagerar och att det kommer åsikter, men att det är för tidigt.

– Vi har inte kommit så långt.

Han menar att kommande beslut handlar om att planera en nedläggning, och i ett senare skede komma igång med en dialog med vårdnadshavare och personal om hur det ska gå till.

– Det är ett tidigt skede där politiken ska utreda hur man ska gå fram.

– Jag vet inte hur det har uppfattats om det varit så att det ska läggas ned nu. Det är det då inte.

Han delar dock tjänstemännens bild att ekonomin för att hålla förskolan öppen inte finns på sikt. Allra minst med det pågående sparkravet.

– Om man pratar med alla sakkunniga inom den här branschen så är det en alldeles för liten enhet att bära sig. Man skjuter till pengar men då behöver man göra det från annan verksamhet, säger Yasin Abbes och lägger till:

– Vi har ett ekonomiskt läge som inte är jättebra.

LÄS MER:Varför hemlighetsmakeri om nedläggning av Karstorp Naturförskola?

LÄS MER:Lära för livet förlorar sitt tillstånd att bedriva förskola

LÄS MER:Förväntan i luften på första skoldagen i Ubbhult