Kinna kyrka kan bli församlingshem

Kinna-Fritsla pastorat har lämnat in en ansökan till länsstyrelsen för ombyggnation av Kinna kyrka.
– Alla kyrkor har fått lämna en lokalförsörjningsplan för framtiden. I enlighet med den utreder vi alternativet att förändra Kinna kyrkas användningsområde, säger Ann-Sofie Fång Lindholm, kyrkoherde för Kinna-Fritsla pastorat.

ANNONS
|

Kinna kyrka är ung jämfört med andra kyrkor i bygden. År 1879 ersatte den en tidigare medeltida kyrka. En större behövdes på grund av den ökade befolkningen som kommit av den framväxande textilindustrin. Kyrkan tillhör Kinna-Fritsla pastorat där även Fritsla och Skephults kyrkor ingår.

– Vi är liksom alla pastorat, ålagda av Svenska kyrkan att se över ekonomin vad gäller våra fastigheter. Kyrkor är de viktigaste byggnaderna vi har. Vi vill inte hamna i situationen att vi måste göra oss av med en kyrkobyggnad, säger kyrkoherden Ann-Sofie Fång Lindholm.

Kyrkobyggnaden skall vara allas torg, i stället för den enskildes borg.

Hon menar att de ändå har det ganska bra i pastoratet med ”bara” tre kyrkor. Det finns också två församlingshem och till begravningsverksamheten hör några ekonomibyggnader och begravningskapell.

– Det finns församlingar som har det mycket sämre ekonomiskt men vi är inte blinda för framtiden.

Ture Klintenberg, ordförande i kyrkorådet och Ann-Sofie Fång Lindholm, kyrkoherde i Kinna-Fritsla pastorat.
Ture Klintenberg, ordförande i kyrkorådet och Ann-Sofie Fång Lindholm, kyrkoherde i Kinna-Fritsla pastorat. Bild: Boel Ferm

En idé är att göra sig av med församlingshemmet i Kinna och flytta in all verksamhet i kyrkan. Men det kräver en rejäl förändring av nuvarande kyrka. Bland annat att dela av halva kyrkan. Främre delen skulle i så fall förbli som den är nu med högt i tak men med mindre bänkar. Och med sviktande antal kyrkobesökare behövs inte så många sittplatser.

Kyrkan kan återställas

– Kyrkan skulle kunna vara öppen jämnt och inte som nu, ofta stå oanvänd. Tänk dig, du kan komma från Hemköp tvärs över gatan och titta in i kyrkan. Kyrkobyggnaden skall vara allas torg, i stället för den enskildes borg säger Ann-Sofie Fång Lindholm.

Personal och förtroendevalda har varit runt och sett hur andra kyrkor har gjort. Bland annat Vessige kyrka i Falkenbergs pastorat.

– Den liknar i storlek vår kyrka här. De har gjort en snarlik variant till den ombyggnad vi har funderat på.

Ann-Sofie Fång Lindholm fortsätter:

– Det är omvälvande planer men vi behöver hitta balansen mellan att kunna ha personal som driver faktisk verksamhet i tillräckliga och ändamålsenliga lokaler, så att vi även fortsatt kan få finnas kvar i vår bygd.

Ture Klintenberg visar var en eventuell ny innervägg kan byggas. Bakom honom kommer Kinna kyrka att behålla sitt nuvarande useende.
Ture Klintenberg visar var en eventuell ny innervägg kan byggas. Bakom honom kommer Kinna kyrka att behålla sitt nuvarande useende. Bild: Boel Ferm

Ture Klintenberg, ordförande i kyrkorådet, påpekar att allt än så länge endast är i planeringsstadiet. Och att det är en möjlighet av flera, att kunna använda kyrkan till all sin verksamhet.

En ansökan om ombyggnation av Kinna kyrka har nu lämnats till länsstyrelsen i Västra Götaland. Förslaget är framtaget av Adera arkitekter och Martin Lindholm från Lindholm Restaurering AB har granskat förslaget som antikvarisk sakkunnig.

Det finns många regler som måste följas för en kulturhistorisk byggnad. I Kulturmiljölagen står det bland annat: ”Kyrkobyggnader och kyrkotomter skall vårdas och underhållas så att deras kulturhistoriska värde inte minskar och deras utseende och karaktär inte förvanskas.”

Kyrkan kan återställas

Tillstånd söks för att helt enkelt flytta nuvarande församlingshem in i kyrkan. Det innebär att trappor och vissa pelare måste flyttas, bänkrader tas bort och väggar och innertak byggas inne i kyrkan. På markplan blir huvudentrén i så fall ett samlingsrum och sidoentrén blir huvudentré. Plan ett ska inrymma arbetsrum, personalrum med mera och på översta våningen blir det bland annat förråd. En hiss installeras mellan de tre planen.

– Det är ändå möjligt att en dag i en eventuell framtid återställa kyrkan till hur den ser ut i dag, säger Ture Klintenberg.

Skiss över nuvarande och planerade ombyggnation av Kinna Skene. Ritning: Adera arkitekter.
Skiss över nuvarande och planerade ombyggnation av Kinna Skene. Ritning: Adera arkitekter. Bild: Boel Ferm

Martin Lindholm skriver bland annat i sin antikvariska sammanfattning att ändringarna innebär stora ingrepp i den befintliga byggnaden i ”en omfattning som bedöms innebära negativa konsekvenser för byggnadens kulturhistoriska värde”.

Nu inväntas svar från länsstyrelsen innan man möjligen kan gå vidare. Handläggningstiden är cirka tre månader och om länsstyrelsen godkänner ansökan utan förbehåll är den giltig under ett antal år. Under den tiden behöver pastoratet avgöra hur fastigheterna sammantaget bäst skall förvaltas.

Ur tillståndsansökan:

”En sådan här ombyggnation där kyrkan kan bli levande mitt i byn, med öppna dörrar och all personal på plats och som inrymmer både vardag och gudstjänst, tror vi är en del i framtiden för kyrkan i Kinna, inte bara av ekonomiska skäl utan just för att det finns en framtid att återta våra kyrkobyggnader för det som de ska innehålla, inte bara vara en låst byggnad”, står det avslutningsvis.

Kinna kyrka är byggd i nygotisk stil.
Kinna kyrka är byggd i nygotisk stil. Bild: Boel Ferm

Önskade ändringar i korthet enligt tillståndshandling

• Vapenhuset byter funktion från att vara huvudentré till att bli samlingsrum. Befintliga trappor i vapenhuset rivs. Befintliga entrédörrar bevaras och ha kvar entréfunktion även när huvudentrén är flyttad till sidoentrén.

• Befintlig läktarplan inklusive pelare rivs och ersätts med nytt bjälklag som förlängs fram till framför befintligt korsarm med befintlig sidoentré.

• Befintlig sidoentré mot söder blir ny huvudentré till kyrkan.

• 7 st bänkrader av 14 st på vardera sida av mittgången tas bort. Kvarstående 7 bänkrader på ömse sidor av mittgången skapar tillsammans med framflyttad läktare med orgel blivande kyrkorum medan övriga delen av det befintliga kyrkorummet byggs om för att inrymma församlingshemsfunktioner.

• I samband med ombyggnad installeras hiss samt trappor mellan de tre plan som avses att inrymma församlingshemsfunktioner.

• I entréplan avses att inrymma arbetsrum, samlingssal, samtalsrum, städ och förvaring samt WC och HWC mm.

• Plan våning 1 tr avses att inrymma arbetsrum, musikrum, personalrum mm. I planets främre del byggs läktare mot kyrkorummet med befintlig orgel samt möjlighet till sittplatser. Till läktaren byggs trappa från kyrkorummet. Läktaren blir även tillgänglig via hissen.

• Plan våning 2 tr avses att inrymma samlingsrum, vilorum, förråd mm.

LÄS MER:Skog för miljoner runt hörnet – håller tio grader i kyrkan

LÄS MER:Arbete på hög höjd när kyrktaket lagas

LÄS MER:Nu är bygglovet klart för 81 nya hyreslägenheter