Väntetiden har varit lång till 1177 under jul och nyår.
Väntetiden har varit lång till 1177 under jul och nyår. Bild: Johan Hallberg

Köerna till 1177 är långa – nu stärker regionen upp med fler nummer

Trycket på1177 har varit högt under jul och nyår. Men uppmaningen från vården är trots det att fler ska ringa dit, innan de åker till akuten. Regionen stärker också upp med fler nummer som småbarnsföräldrar kan ringa, rapporterar GP.

ANNONS

Vissa dagar under jul och nyår har väntetiden på telefonnumret 1177 varit upp emot 45 minuter i snitt, rapporterar GP.

Smittspridningen av flera virus är hög, bland annat RS-virus som kan drabba små barn hårt. Det har gjort att söktrycket på sjukhusens barnakuter är uppe på rekordnivåer. Även trycket på akutmottagningarna är högt.

Därför vill regionen att fler ska ringa 1177, hellre än att vänta på akutmottagningarna. Och nu har telefonrådgivningen stärkts upp ytterligare. På 1177.se listas telefonnummer till barnmedicinska mottagningar som föräldrar kan ringa, utöver 1177.

– De erbjuder sig att också försöka ta emot samtal nu, just så att man inte söker akutvård när man inte behöver, säger Jill Johansson, verksamhetschef för 1177 i Västra Götalandsregionen till GP.

Jill Johansson uppmanar dock personer med allvarliga symtom att inte ringa 1177.

– Känner man att man har till exempel hjärtproblematik eller bortfallssymptom, som kan tyda på en stroke, så är det alltid 112 man ska ringa, eller att man söker akut, säger hon till GP.

LÄS MER:Oro för nya varianter av coronaviruset – FHM vill se reserestriktioner

LÄS MER:Västra Götalandsregionen går upp i förstärkningsläge

LÄS MER:Hårt tryck hos 1177 – långa väntetider väntas i jul