Kommunalråden i Mark sätter ner foten om barnmottagningen

Västra Götalandsregionen har tidigare haft planer på att flytta barn- och ungdomsmedicinska mottagningen från Skene. Nu markerar kommunalråden mot de planerna.
– Det här skulle bli ett olyckligt beslut, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Dahlberg (S).

ANNONS
|

Frågan var uppe för beslut i maj i regionhälsans styrelse men beslutet sköts på framtiden. Motiveringen till att flytta barn- och ungdomsmedicinska mottagningen, BUM, från Södra Älvsborgs sjukhus Skene var enligt tjänstemannaförslaget att det bland annat varit svårt att rekrytera personal dit och att det påverkade arbetsmiljön.

Förslaget var att slå ihop mottagningarna i Skene och Ulricehamn och flytta verksamheten till Borås. Det rör sig om specialiserad öppenvård för barn och unga.

När politikerna i Marks kommun satte sig in i frågan fick de en delvis annan bild: enligt dem var det mottagningen i Ulricehamn som hade problem med rekrytering och inte Skene.

– Vi fick information om att enheten i Skene är fullt fungerande och att personalen är väldigt nöjd, menar Ulf Dahlberg (S).

Värnar vården av äldre, barn och unga

Kommunstyrelsen har bland annat tagit emot ett brev från anställda i Skene om att dessa vill behålla verksamheten, med tanke både på det goda bemanningsläget och närheten till patienterna.

Han och oppositionsrådet Tomas Ekberg (M) har skrivit ett gemensamt brev till regionhälsan i Västra Götalandsregionen där de poängterar vikten av att få behålla mottagningen.

”Om BUM inte ska finnas kvar i Skene kapas ett av de tre benen som det är tänkt att närsjukhuset ska stå på. Detta är oerhört olyckligt och skickar helt fel signal till anställda, patienter, politiker och invånare i Marks kommun”, skriver kommunalråden.

Socialdemokraten och moderaten skriver också att de helhjärtat stödjer ”personalen på BUM i deras argumentation för bevarandet av verksamheten i Skene”.

– Vi vill vara tydliga med att göra det här medskicket när det kommer upp på dagordningen, säger Ulf Dahlberg.

Han nämner att kommunen deltar i ett projekt tillsammans med Södra Älvsborgs sjukhus för att utveckla det som kallas för Skene Närsjukhus. De målgrupper som står i fokus för närsjukhuset är sköra äldre, individer med psykisk ohälsa samt barn och unga. Att BUM skulle försvinna skulle innebära att ett av de benen kapades.

I brevet är de också kritiska till att kommunstyrelsen inte fått information om förslaget.

– Att flytta mottagningen från Skene känns väldigt konstigt med tanke på att vi redan har den organisationen i Skene och den fungerar bra, säger kommunstyrelsens vice ordförande Tomas Ekberg (M).

Han och Ulf Dahlberg vet inte säkert när frågan kommer upp till beslut i regionhälsans styrelse men de var angelägna om att deras perspektiv finns med då.

LÄS MER:Facket informerades inte om bristerna i brandskydd

LÄS MER:Västra Götalandsregionens budget för 2024 klubbad i fullmäktige

LÄS MER:Specialistsjukvård för unga kan försvinna från Skene