Kommunen drar in skolpeng för otillåtna friskolan

Varbergs kommun drar in skolpengen för Montessoristiftelsen Lära för livets förskoleklass. Detta efter att Skolinspektionen riktat kritik mot hur skolan bedrivs.

ANNONS
|

Mark-Posten har i flera artiklar skrivit om friskolan Montessoristiftelsen Lära för livet med säte i Varberg som drivit grundskola i Marks kommun utan tillstånd.

Nu drar kommunen in barnpengen för den verksamhet som handlar om förskoleklass i Varbergs kommun, efter kritiken från Skolinspektionen.

– Den kommer vi att sluta betala ut eftersom Montessoristiftelsen Lära för livet inte har tillstånd att bedriva förskoleklass, säger Lars Karlsson tillförordnad förvaltningschef för förskole- och grundskoleförvaltningen i Varbergs kommun.

Bakgrunden är de brister som Skolinspektionen har uppmärksammat.

Däremot kommer Varbergs kommun att fortsätta att betala barnpeng till de elever som går i Montessoristiftelsen Lära för livets förskola. Där är det kommunen som utövar tillsyn.

Kommunen har påpekat brister i kvaliteten inom förskolan som måste åtgärdas men de bristerna är inte tillräckligt allvarliga för att kommunen ska dra in barnpengen.

Kommunen fortsätter att betala elevpeng för de elever från Varbergs kommun som går i årskurs 1 till 5 vid Montessoristiftelsen Lära för livets grundskola, eftersom den har tillstånd för sin verksamhet.

– Sedan måste de rätta till det som Skolinspektionen uppmärksammat, säger Lars Karlsson.

Enligt skolchefen Carina Uvenfeldt, som uttalar sig för SVT, har kommunen haft koll på alla förskoleverksamheter och då Skolinspektionen inte hittat så allvarliga problem tidigare har kommunen inte agerat i ärendet.

– Vi drar in skolpengen för förskoleklassen, utifrån att de inte har något tillstånd.

”Det är beklagligt”

I sin tillsyn av förskolan i Varberg har kommunen kommit fram till att ett antal brister.

– I relation till dels huvudmannens styrning och ledning och det systematiska kvalitetsarbetet. Sedan har Skolinspektionen gjort en tillsyn på grundskoleverksamheten och sett ungefär samma sak som vi sett.

Carina Uvenfeldt uppger att hon inte varit med om något liknande tidigare.

– Så som jag förstår det på Skolinspektionen så är det här oerhört ovanligt. Jag tycker att det är beklagligt. Det är beklagligt att man inte förstår hur viktigt det är att följa de beslut som fattas. Och får man inte tillstånd så kan man inte bedriva verksamhet, säger hon till SVT.

Hallands Nyheter har tidigare skrivit om att Varbergs kommun inte betalat några elevpengar till den otillåtna skolverksamheten årskurs 6-9 i Marks kommun sedan i december, eftersom kommunen inte har några elever där.

Artikeln har uppdaterats.

LÄS MER:Skolministern: Skolor utan tillstånd ska självklart aldrig ens få starta

LÄS MER:Riksdagsledamot kritiserar skolsystemet efter friskoleskandal

LÄS MER:Fristående skola hotas av vite