Kommunen ersätter studieförbunden när bidragen fallit

I regeringens budget sänks medlen till studieförbunden. De styrande partierna i Marks kommun vill nu ersätta bortfallet med kommunalt bidrag.
– Det är otroligt positivt för folkbildningen, säger Helena Johansson, verksamhetschef vid ABF i Mark.

ANNONS

Enligt regeringens budget ska bidragen till studieförbunden trappas ner under tre år och till slut landa på 1,3 miljarder kronor årligen, jämfört med dagens 1,8 miljarder kronor. Bortfallet för 2024 landar på 600 000 kronor för studieförbunden i Marks kommun, något som de styrande partierna nu vill kompensera med ett extra bidrag.

– Inom studieförbunden har man arbetat med projekt med A-traktorer där ungdomar fått en meningsfull fritid, med att utbilda ungdomsledare och integration, säger Lena Ferm Hansson (C).

Plockas från oväntade skatteintäkterna

Centerpartiet och Socialdemokraterna har enligt henne förankrat förslaget med flera partier och känner sig övertygad om att förslaget röstas igenom av kommunfullmäktige. Pengarna kommer från de oväntat höga skatteintäkterna som nyligen damp ner från staten.

– Vi tar en liten del av det för att kompensera studieförbunden så att inte mattan rycks undan från under fötterna på dem, säger Lena Ferm Hansson.

Någon som givetvis är glad för beskedet är Helena Johansson, verksamhetschef vid Arbetarnas Bildningsförbund, ABF, i Mark.

– Det är otroligt positivt för folkbildningen. Vi är lyckligt lottade som har det så i Marks kommun, jämför man med grannkommunen Svenljunga har man motsatt tänk, säger Helena Johansson.

Studieförbunden är partipolitiskt obundna

ABF har sina rötter i Socialdemokratin, Studieförbundet Vuxenskolan i före detta Bondepartiet, numera Centerpartiet. Fortfarande finns täta band mellan dem då Socialdemokraterna och ABF delar lokaler, Vuxenskolan och Centerpartiet likaså.

– Samtidigt är vi partipolitiskt obundna i vår verksamhet men grundtanken om folkbildning ska finnas inom alla studieförbund. Alla har inte råd att köpa en utbildning och det handlar också om att lära varandra, säger Helena Johansson.

”Vi vet att det är studieförbundens förtjänst att integreringen av våra Ukrainska flyktingar lyckats väl, och så har det alltid sett ut i Mark, att civilsamhället ställer om och löser samhällsutmaningar” står det vidare i pressmeddelandet signerat Ulf Dahlberg (S) och Lena Ferm Hansson (C).

Det finns ett underskott i bland annat skola och omsorg, varför väljer man då att göra den här satsningen?

– Det är alltid en prioritering, var gör pengarna mest nytta? Nu ser vi inför 2024 att det här är ett arbete som det är viktigt att kommunen stöttar eftersom det har så stor utväxling. Skulle kommunen själva gjort alla de här aktiviteterna skulle det blivit mycket mer kostsamt, säger Lena Ferm Hansson.

LÄS MER:Förslaget: Patientavgifter höjs – läkarbesök på vårdcentralen blir dyrare

LÄS MER:L kritiserar kommunstyrelsens skrivelse till regeringen

LÄS MER:Det tog över två år men äntligen kom han till Kinna – välkända göteborgaren Lasse Kronér