Konstkollot på Rydals museum ger mersmak för skapande

För tredje året i rad arrangerar Dômen konstskola ett konstkollo på Rydals museum. Ungdomarna som deltar fick skapa konstverk på temat ”Hemmet”.
– Jag gillar att hålla på och bygga och pyssla, säger 15-åriga Ilon Wängerstedt.

ANNONS
|

Hon bor i Fritsla och har deltagit i konstkollot under veckan. De har bland annat hunnit arbeta med keramik och i kartong. Ilon Wängerstedt har skapat ett hus i kartong som hon har målat. Under torsdagen bjuds familj och vänner in att titta på vad hon och de andra deltagarna har åstadkommit.

– Det ska bli kul att visa upp vad man har gjort under veckan, säger hon.

Dômen konstskola har normalt sina lokaler i Göteborg men under sommaren är konstnärer och lärare från skolan ute på olika platser i Västsverige och träffar ungdomar.

– Det är tredje året som vi har det här kollot, säger konstnären Theo Ågren.

Han är konstnärlig ledare för sommarkollot på Rydals museum tillsammans med Linda Tedsdotter. Att temat i år blev just ”Hemmet” handlar bland annat om att det blir vanligare att ha semester och sommarlov på hemmaplan.

– Vi kanske behöver tänka så mer och mer, att tänka på vad man har hemma och vad man kan göra i Marks kommun, säger konstnären Linda Tedsdotter.

Hon bor själv i Fotskäl.

Vill locka ungdomar till konstskolor

En av anledningarna till att konstskolan arrangerar konstkollot är att ungdomar ska ges möjlighet att testa olika konstnärliga tekniker och kanske lockas att själva bli konstnärer som yngre och söka sig till konstnärliga utbildningar. Under veckan har de bland annat testat att arbeta i keramik och med grafisk konst. Årets sommarkollo lockade 11 deltagare och förutom från Marks kommun så har det också anslutit deltagare från Borås.

– Det är rekordmånga. Jag tror att det har spridit sig, säger Linda Tedsdotter.

En av deltagarna är Saga Strandberg, 13 år. Hon kommer från Skene och uppskattade bland annat att få jobba med lera.

– Jag gjorde en stor skål, säger Saga Strandberg.

En annan av deltagarna heter Saddam Albdalh. Han är 12 år och kommer också från Skene.

– Det är roligt, det är roligt att pyssla, säger han.

Han har byggt en annorlunda sorts hem när han ska ge sin tolkning på temat ”Hemmet”.

– Det är en fågel som ska bo där. Först klippte jag kartong och klistrade ihop delarna, sedan klippte jag ut nätet, säger Saddam Albdalh.

På konstkollot i Rydal deltar flera tolv- till sextonåringar. Kollot pågår till och med torsdag 29 juni i museets ateljé. I onsdags gjorde deltagarna en utflykt till Göteborgs konsthall för att få inspiration, utställningen där heter ”Jag föreställer mig ett hem.”

LÄS MER:En hyllning till Markbygdens textilarv när Väverskans dag firades

LÄS MER:Nätverket Surtans Dalgång ställer ut på Kinna bibliotek

LÄS MER:Butiken där inget är till salu– ny utställning på Rydals museum