Emil Ros, mäklare på Skogsbyrån Sjuhärad.
Emil Ros, mäklare på Skogsbyrån Sjuhärad. Bild: Sanna Tedeborg

Kraftig prisökning på skog senaste året

Priserna på skog har ökat med 13 procent det senaste året. Det kan mäklarfirman Skogsbyrån Sjuhärad konstatera när statistiken för 2022 är klar.
– Det är en väldigt kraftig ökning, säger Emil Ros.

ANNONS
|

Intresset för skog har exploderat i Sjuhärad under det gångna året. Något som märkts tydligt för Emil Ros, mäklare på Skogsbyrån Sjuhärad.

– Det har skett en rejäl prisuppgång under 2022, säger han.

2021 låg medelpriset per skogskubikmeter på 854 kronor. Förra året hade det priset ökat till 967 kronor, alltså en ökning med 13 procent. Medelpriset per hektar har ökat från 130 000 till 153 000 kronor.

– Det är en väldigt kraftig ökning. De som har ägt skog en längre tid har gjort en väldigt bra affär, säger Emil Ros.

Skogspriserna har alltså gått åt rakt motsatt håll än villa- och bostadsrättspriserna som sjunkit med nästan 10 procent senaste året, enligt Svensk mäklarstatistik. En oroligare omvärld är en av flera anledningar, tror Emil Ros.

– Skog är en trygg investering jämfört med börsen. Det har också blivit populärt att äga skog, det är lite status att säga att man är skogsägare, säger han.

– När kapitalplacerare budar mot befintliga skogsägare som länge varit ute efter att utöka sina ägor och de som är ute efter mark att jaga på trissas priserna upp.

Skogsbyrån Sjuhärad har sålt 84 fastigheter under 2022 varav hälften är rena skogsfastigheter.

LÄS MER:Nu är bygglovet klart för 81 nya hyreslägenheter

LÄS MER:Snart kan du ta ett dopp i nya bassängen

LÄS MER:Nya vårdcentralen öppnar: ”Enormt”