Kvinnojouren i Mark får fortsatt stöd – samma ersättning per invånare sedan 2010

Kultur- och fritidsnämnden beslutar att följa rekommendationen från direktionen för Sjuhärads kommunalförbund och under 2023 betala ut ett bidrag motsvarande tolv kr per invånare till Kvinnojouren i Mark.
– Vi söker vårt bidrag varje år från våra tre bidragsgivande kommuner, önskan vore för att trygga verksamheten ytterligare att det gick att söka för fler år i taget, säger Annelie Synnergren, anställd på Kvinnojouren i Mark, Svenljunga och Tranemo.

ANNONS
|

Tre anställda kvinnor arbetar på Kvinnojouren, en på 100 procent och två på 80 procent.

– De ideella krafterna är en väldigt viktig del i kvinnojourens verksamhet. Det gör att vi kan vara nåbara årets alla dagar, säger Annelie Synnergren.

Kvinnojouren sökte bidraget från Marks kommun i april 2023 och fick nyligen beviljat sin ansökan. Annelie Synnergren påpekar att bidraget söks varje år och beviljas ett år i taget och så har det fungerat sedan starten 2001.

När Kvinnojouren startade 2001 var beloppet åtta kronor per invånare.

– Nu får vi tolv kronor per kommuninvånare, och så har det har varit så sedan 2010, säger hon.

Plats för samtal för både vuxen och barn hos Kvinnojouren.
Plats för samtal för både vuxen och barn hos Kvinnojouren. Bild: Boel Ferm

18 frivilliga hjälper till

I beslutet från Kultur- och fritidsnämnden i Mark står det bland annat: ”Kvinnojouren har i likhet med tidigare år sökt driftsbidrag för sin verksamhet 2023. De bedriver en förebyggande och stödjande verksamhet för kvinnor och deras barn som utsätts för fysiskt och eller psykiskt våld.”

– Bidraget används till kvinnojourens verksamhet där stödsamtal och den opinionsbildande verksamheten ingår. Kvinnojouren är ute och informerar om verksamheten och ger kunskap om våld i nära relation och mäns våld mot kvinnor.

Det skyddande boendet ingår inte i bidraget från kommunerna Mark, Svenljunga och Tranemo. Det skyddade boendet betalar sig själv genom boendeavgifter.

Annelie Synnergren är tacksam över kommunens bidrag till Kvinnojouren i Mark.
Annelie Synnergren är tacksam över kommunens bidrag till Kvinnojouren i Mark. Bild: Boel Ferm

– Det är respektive kommun som placerar kvinnor hos oss som betalar. Hade vi inte haft det skyddade boendet hade vi inte kunnat ha den anställningskvot som vi idag har. Vi söker även de statliga medel som socialstyrelsen utlyser, säger Annelie Synnergren.

Runt 18 aktiva jourkvinnor hjälper till. Just nu har Kvinnojouren en studiecirkel för den ideella verksamheten igång, den pausas under semestertider men återupptas i höst. Kvinnojouren har beslutat att ha en studiecirkel om året.

– Skulle man vilja gå vår cirkel så vänder man sig till Kvinnojouren i Mark, säger Annelie Synnergren.

Kultur- och fritidsnämndens beslut om bidrag till Kvinnojouren

• För att stävja våld, hot och misshandel i hemmen arbetar Kvinnojouren aktivt med att synliggöra sin verksamhet och har satsat på utåtriktat arbete för att nå ut till allmänheten.

• De har därmed ett viktigt samhällsuppdrag. Kvinnojouren i Mark omfattas även av de båda grannkommunerna Svenljunga och Tranemo. Alla tre kommunerna har ett samarbete med socialförvaltningar i respektive kommun.

• Kultur- och fritidsnämnden har tidigare beslutat att följa Sjuhärads kommunalförbund och betalar ut 12 kr per invånare.

• Antalet invånare baseras på SCB:s statistik över invånarantalet i slutet av föregående år, och för 2022 är siffran för Marks kommun 35 329 invånare och den totala summan uppgår till 423 948 kronor.

• Kvinnojouren nås på telefon alla dagar: 0320-351 51.

Hemsida: www.kvinnojourenimark.se

LÄS MER:Kvinnojouren: ”Alla känner någon som varit utsatt”

LÄS MER:Rånare använde unga kvinnor på Snapchat som lockbete

LÄS MER:Därför är 8 mars internationella kvinnodagen