Länsstyrelsen: Inget rovdjur bakom döda kalven i Berghem

Den kalv som hittades död i en hage under söndagen hade inte dött på grund av rovdjursangrepp. Det konstaterar länsstyrelsen efter att en besiktningsperson granskat kalvens skador.

ANNONS
|

Mark-Posten skrev i söndags om att en död kalv hittats i en hage i Berghem och att ägarna misstänkte att det rörde sig om en vargattack. Länsstyrelsen har nu gjort en besiktning som visar på en annan förklaring.

– Den var självdöd. Det var inget rovdjursangrepp. Den har inte dött på grund av angrepp från något djur, säger Anita Bergstedt, enhetschef vid viltenheten på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Hon säger att det inte är ovanligt att djurägare hittar självdöda djur på sina ägor som har blivit sargade eller delvis uppätna.

Undersöker dödsorsaken

När länsstyrelsen gör en besiktning så undersöker de om det är ett rovdjur som har orsakat dödsfallet genom ett bett.

I det här fallet gick det att se att skadorna uppstått efter det att kalven dött.

– De här skadorna har gjorts efter att den dött.

Besiktningspersonens bedömning är att kalven var dödfödd. Det kan vara en räv eller annat djur som har ätit på den redan döda kalven.

– Det är inte ovanligt att vi besiktigar djur där det visar sig att det inte rör sig om ett rovdjursangrepp. Det är det som våra besiktningsperson är så skickliga på att avgöra.

Anita Bergstedt tillägger att Viltskadecenter gjort dubbelkontroller för att vara säkra på att besiktningspersonen gjort rätt bedömning och statistiken visar att det är en stor träffsäkerhet vad gäller de bedömningarna.

Länsstyrelsen välkomnar att djurägare hör av sig vid den här typen av händelser så att en besiktningsperson kan avgöra om det är ett stort rovdjur som orsakat skadan eller om det finns en annan förklaring.

LÄS MER:Sjöar och våtmarker kalkas med helikopter – räcker inte

LÄS MER:Två nya reservat planeras i Mark – kan ta upp till tre år

LÄS MER:Spik och vass plåt riskerade djurs hälsa – man tvingas till vite