Leifs bilder hjälpte när hustrun var sjuk

Intresset för foto startade med pappas lådkamera på 50-talet. Och när hustrun insjuknade i cancer var det ett ovärderligt sätt att skingra tankarna.
– När man fotar är det foto som gäller, allt annat är borta, säger han.

ANNONS

Det tar tid att få till en bra bild. Tio år, enligt Leif Flydén från Flybacka nära Hyssna.

– Jag har hållit på i tio år med de här bilderna, det här är inte sådana som du får till på bara ett år, säger han.

Han har kopplat in datorn i teven och klickar i snabb takt förbi den ena ögonblicksbilden efter den andra. Storlommar som bråkar, en hare som hoppar ut ur ett snår i exakt rätt sekund, till och med bufflar i Tanzania. Men många är tagna precis utanför fönstret.

– Jag är väldigt förtjust i gryningsdimman. I gryningen är det finast ljus, det och kvällsljus, säger han.

Utanför fönsterna breder den lilla sjön ut sig och med teleobjektivet kan Leif Flydén fotograferna storlommar på andra sidan.

– De har lite dåligt omdöme de där stora fåglarna, säger han om en bild där en unge blir matad med en mört lika stor som fågeln själv.

Jobbade som byggnadsingenjör

Kontrasten till yrkeslivet är stor. Då var han byggnadsingenjör och jobbade som branschföreträdare på en arbetsgivarorganisation.

– När jag var 64 sade jag upp mig, då ville jag inte vara med mer. Jag tänkte att nu ska jag fotografera och leva livet, säger han.

I dag är Leif Flydén 77 år och tänker fortsätta så länge det går. Och även om han hållit på mer på allvar sedan pensionen började det långt innan dess.

– Min pappa filmade smalfilm tidigt på 50-talet, det var gamla spinnrockmakare och allt möjligt. Min moster höll också på. Så jag började med pappas lådkamera, sedan har det fortsatt undan för undan, säger han.

Skingrade tankarna när hustrun var sjuk

Leif Flydéns hustru gick bort förra året efter en tids sjukdom.

– Hon hade cancer i tio år och gick bort i april. Då hjälpte det att man fick komma iväg lite, det skingrade tankarna fullständigt, säger han.

– När man fotar är det foto som gäller, allt annat är borta. Det gör väldigt mycket faktiskt. Det är många som inte kan koppla av på det viset, det är inte bra. Jag blir helt fokuserad när jag är ute med kameran.

För är man inte fokuserad kan ögonblicket gå förlorat.

– Du ser inte fågeln först utan du ser rörelsen. Det går inte att sitta och sova då, när de bråkar och håller på, då gäller det att vara snabb.

Leif Flydén är ofta på Öland och fotar. Ibland blir det Morup söder om Varberg och såklart mycket i trakterna kring Hyssna.

– Den här är lite speciell, säger han och visar en bild på en liten fågel med brunaktig fjäderdräkt, förutom det klarröda huvudet.

–En rosenfink, det finns två exemplar nere i dalgången vid Fotskäls bro. Den fotade jag i våras.

LÄS MER:Marks kommun utsedd till årets filmkommun: ”Jättekul”

LÄS MER:Larmet om IT-enheten: ”Jobbat i skarp motvind”

LÄS MER:Listan: De äger mest mark i kommunen