Lösning närmar sig för damm vid gamla sågverket

I tjugo års tid har det förts diskussioner om hur dammen och det gamla sågverket utanför Örby ska kunna saneras. Nu tar Marks kommun ett samlat grepp om problemet.

ANNONS
|

– Det är bra, det har varit en lång process. Vi har pratat om sågverket och föroreningarna i tjugo års tid, säger kommunalrådet Ulf Dahlberg (S).

Kommunstyrelsen tog ett beslut i onsdags om att Marks kommun kommer att bli huvudman i den fortsatta utredningen som behöver göras.

– Det är inga kostnader förenade med detta för kommunen.

Det är nödvändigt med en ny huvudman eftersom den tidigare ägaren till sågverket har gått i konkurs och inte kan ansvara för att sanera marken. Med en ny huvudman blir det möjligt för länsstyrelsen och även Naturvårdsverket att agera genom att föra en dialog med kommunen. Det är viktigt i fortsättningen när det ska utredas vilka åtgärder som behövs och vem som ska betala för en eventuell sanering och rivning av dammen.

– Eftersom det inte finns någon ny ägare till sågverket så behöver staten en ny huvudman. Där har vi valt att bli en motpart gentemot staten som kan ge bidrag.

”Tickande bomb”

Uppdraget kommer ursprungligen från markägaren som vill att dammen ska rivas och att Ljungaån ska återställas så att fiskar kan börja vandra igen.

Hallands Nyheter skrev om problemen redan 2004, under rubriken: En tickande miljöbomb.

Ulf Dahlberg (S) säger att det är viktigt från kommunens sida att vattenkvaliteten och miljön inte riskeras. Om dammen rivs förbättras förutsättningarna för fisk som lever i ån.

Öringen stoppas av dammen men det kan bli ändring på det. Arkivbild.
Öringen stoppas av dammen men det kan bli ändring på det. Arkivbild. Bild: Lasse Edwartz

Fisken har inte kunnat vandra i ån på över sjuttio år, dammen har varit i vägen.

Vattentäkt i närheten

Det finns flodpärlmussla och öring på andra platser i Ljungaån och någon kilometer från sågverket finns en vattentäkt så det är viktigt att de åtgärder som görs inte påverkar vattenkvaliteten. Innan dammen kan rivas måste marken ha sanerats.

Tidigare utredningar gjorda av miljönämnden har visat på att det finns föroreningar efter sågverksverksamheten på fastigheten. Det rör sig om kemikalierester efter impregneringen av virke som gjordes på platsen. Kemikalier som dioxiner och pentaklorfenol finns kvar i marken och grundvattnet samt i sediment vid dammen.

Örby sågverk var verksamt mellan 1943 till 1999, sedan dess har byggnaderna stått mer eller mindre övergivna.

Terber AB som ägde sågverket de sista åren gick i konkurs 2021 och kan därför inte stå för några av kostnaderna. Fastighetsägaren har heller inget ansvar för den verksamhet som varit på fastigheten.

2019 tog mark- och miljödomstolen beslut om att dammen intill sågverket ska få rivas ur för att skapa en fiskväg. Den rivningen ska samordnas med saneringsarbetet på marken. Åtgärderna ska vara genomförda senast i augusti 2024. Det första som måste göras innan dess är en utredning för att ta reda på hur rivningen av dammen kan genomföras på ett miljösäkert sätt.

LÄS MER:Skanska vill utöka bergtäkt: ”Främst västerut”

LÄS MER:L vill riva hotellet och bygga kommunkontor

LÄS MER:Vattenhjul driver belysningen till kvarnen