Arkivbild
Arkivbild Bild: Kenny Hjälte

Man omhändertagen efter rymning från Sis-hem

En man i 20-årsåldern rymde från ett Sis-hem i Marks kommun under onsdagskvällen. Det var en stor polisinsats på plats och polisen sökte med flera enheter och helikopter. Senare under kvällen meddelade polisen att mannen hade omhändertagits.

ANNONS

Strax innan klockan 17 fick polisen in ett larm om en rymning från ett Sis-hem i Marks kommun. Ett Sis-hem, eller så kallat ungdomshem, bedriver kortfattat individuellt anpassad tvångsvård och verkställer sluten ungdomsvård.

– Det är en man som har stuckit från ett Sis-hem. Vi får information om att han sprang från platsen, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Mannen är i 20-årsåldern. Polisen var till en början förtegen om omständigheterna kring rymningen.

– Vi kan inte uttala oss om omständigheterna. Vi har sökt med ett flertal enheter och helikopter, säger Stefan Gustafsson.

Mannen var efterlyst

Även hundpatrull var på plats. Strax innan klockan 19 hade polisen avslutat sökningen på plats, och polisen gick då ut med att mannen var efterlyst.

– Vi har inget sökområde för närvarande. Vi har gjort den insats vi kan göra i anslutning till det här, säger Stefan Gustafsson och fortsätter:

– Vi sökte direkt i närområdet, där var han inte. Det är en öppen fråga var han kan befinna sig.

Senare klockan 21.51 uppdaterade polisen på sin hemsida med att mannen var omhändertagen. Allmänheten hade sett mannen i Horred och därefter slagit larm till polisen.

– Han ska ha uppfört sig nervöst och kollat på klockan, säger Caroline Karlsson, polisens presstalesperson.

När polispatrullen kom till platsen sprang mannen iväg.

– Men han kommer inte långt. Han säkras av polisen och förs tillbaka till boendet, säger Caroline Karlsson.

Sis bekräftade rymningen

Mark-Posten sökte Sis-hemmet under kvällen, men de ville inte kommentera händelsen, utan hänvisade till en pågående polisinsats.

Jesper Lindberg, pressekreterare på Sis, bekräftade att det hade skett en avvikning från det aktuella hemmet.

– Vi kan bekräfta att det har skett en avvikning. En LVU-placerad ungdom som har avvikit, säger han under kvällen och fortsätter:

– Det är fortfarande ett polisärende då han skulle bli efterlyst. Vi gör inga eftersök så. Det är ett polisärende från nu till pojken återfinns. Sekretessen förhindrar mig från att säga mer än så.

Över 400 rymningar från ungdomsvården 2022

Enligt Jesper Lindberg är det inte helt ovanligt med rymningar.

– Om man ser på 2022 så hade vi totalt inom ungdomsvården 420 avvikningar. Det innebär drygt en per dag. Majoriteten av avvikningar sker inte från institutionsområdet, utan från en bevakad utevistelse eller att personen inte inställer sig efter en hempermission. Det räknas också som en avvikning. Sen förekommer också avvikningar från området.

Han kan inte säga något specifikt om säkerheten på det aktuella ungdomshemmet, men konstaterar att säkerhetsnivån generellt kan skilja sig från hem till hem i Sverige.

– Det är en väldigt varierande standard på säkerheten på våra ungdomshem. Vissa saknar helt yttre perimeterskydd, medan vissa har väldigt god säkerhet, vi placerar generellt ungdomar utifrån vilken risk man har för avvikning.

Jesper Lindberg är pressekreterare på Sis.
Jesper Lindberg är pressekreterare på Sis. Bild: Elisabeth Ohlson Wallin

Vilket ansvar har hemmen för att förhindra att det sker rymningar?

– Det är vårt ansvar att se till att man inte avviker. Följer vi våra säkerhetsrutiner ska man inte kunna avvika från institutionsområdet. Däremot har vi ett uppdrag samtidigt, att färdighetsträna och förbereda en enskild ungdom för nästa del i vårdkedjan. Det kan innebära att man vistas ute i samhället, går på bio, går och simmar, eller tar en fika. Även att man får hempermissioner. Risken är att man avviker, av olika skäl. Så länge vi har det uppdraget så kommer det hända.

Enligt honom kommer myndighetens säkerhetsavdelning att utreda hur rymningen kunnat ske.

– Vi får utreda händelsen, varför den gick som den gick. Den utredningen kommer initieras i närtid.

LVU-placeringar och SIS-hem

Tre krav måste vara uppfyllda för att domstolen ska få besluta om omhändertagande:

Problemen har anknytning till barnets hemmiljö eller till barnets eget beteende.

Problemen innebär påtaglig risk för att barnets hälsa eller utveckling skadas.

Det som barnet behöver kan inte genomföras på frivillig väg.

Källa: Socialstyrelsen

Statens institutionsstyrelse, SiS, bedriver individuellt anpassad tvångsvård och verkställer sluten ungdomsvård.

Myndigheten har 21 särskilda ungdomshem med 709 platser och elva LVM-hem med 353 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet.

Källa: SIS