Man tog stulna pengar – ursprungstjuven på fri fot

En man hittade 5 000 kronor i kvarlämnade sedlar i en bankomat i Skene och bestämde sig för att behålla dem. Men kvinnan som tog ut dem med ett stulet kort är fortfarande på fri fot.

ANNONS
LocationSkene|
|

Allt började i november förra året då en äldre kvinna blev bestulen på sin plånbok i Kinna. Förövarna beskrev hon som två kvinnor, en yngre och en i medelåldern. Den ena hade uppehållit den äldre kvinnan medan den andra norpade plånboken ur jackfickan.

Tilltaget polisanmäldes och det kunde konstateras att ett uttag på 5 000 kronor gjorts vid en bankomat i Skene. Polisen fick ut övervakningsfilmen från bankomaten men fick då se något helt oväntat utspela sig.

Den yngre av förövarna tog ut pengarna men innan bankomaten hunnit hosta ur sig dem dök en man i 60-årsåldern upp bakom henne. Hon blev synbart stressad av att få sällskap och försvann utan att ta pengarna. Detta enligt förundersökningsprotokollet.

Stoppade pengarna i fickan

Mannen gick i sin tur fram till bankomaten och försökte stoppa in sitt kort, något som inte gick eftersom bankomaten fortfarande matade ut de 5 000 kronorna. När så hade skett stoppade mannen pengarna i fickan och förde in sitt kort. Han stannade upp och funderade en stund, sedan avbröt han sitt eget uttag och lämnade platsen.

Mannen, som har ett soprent belastningsregister, kunde identifieras av polisen och hävdade sedan i förhör att han varit stressad och trott att det varit hans pengar eftersom det var den summa han tänkt ta ut. Den förklaringen köpte dock inte Borås tingsrätt.

När mannen kallades till polisförhör hade han med sig 5 000 kronor i ett kuvert vilka han överlämnade. Han döms trots detta att betala 12 000 kronor i böter för olovligt förfogande.

De två kvinnorna som stal plånboken från första början är dock fortsatt på fri fot.

– De gick inte att identifiera, vi kunde inte få fram vilka de var, säger undersökningsledare Magnus Söderqvist.

LÄS MER:Misshandel i centrala Kinna

LÄS MER:Mark-Posten tipsar: Här kan du fira midsommar

LÄS MER:Filminstitutet ger 100 000 till Marks kommun