Markföreningen Popcornkraft vill bidra till gemenskap

Föreningen Popcornkraft har fått 50 000 kronor för ett projekt, där de vill få människor att mötas.
– Det vi brinner för egentligen är när människor möts, från olika bakgrund, olika ålder, olika kulturella intressen. Då händer det väldigt mycket spännande saker mellan människor, säger Anna Vallin.

ANNONS
LocationMark|
|

På grusplanen bredvid Vävarevallen i Skene står en husvagn, och intill den står ett par bord uppställda.

Ut från husvagnen stiger Anna Vallin. I handen har hon ett fat med hembakade rabarberkakor. Hon ställer det på ett av borden.

2020 drog hon tillsammans med några andra igång föreningen Popcornkraft. En ideell förening med en styrelse på sex personer, och ”16 till 17 medlemmar”, enligt Anna Vallin.

Syftet med föreningen är ett samhällsengagemang, att få människor att mötas. Då pandemin blommade ut samma år blev det dock minimalt med aktiviteter för den nystartade föreningen.

– Sen bygger vår verksamhet på socialt engagemang och möten mellan människor, det är inte så lätt att dra igång då. Vi fick en käftsmäll från början. Det är först det sista halvåret som vi har bubblat upp och försökt skapa mer verksamhet, säger Anna Vallin.

Har fått stöd från Postkodstiftelsen

Under söndagen är hon tillsammans med Lena Lysvret, Ann Severinsson och Siv Andersson på plats i Hedbo i Skene för att få igång vad de kallar ”popcornkraften”.

Tidigare under året fick föreningen 50 000 kronor från Postkodstiftelsen för sitt projekt ”Allt är möjligt - Tillsammans”.

En av tankarna är att locka de personer som inte är aktiva i en idrottsförening exempelvis, utan snarare personer som inte dras till föreningslivet i övrigt.

– Vår tanke är att försöka locka de som normalt kanske inte går till fotbollsplanen och kickar fotboll eller har ett naturligt intresse i en idrottsförening. Då tänker vi att vi kanske kan vara alternativet. Man behöver inte ha något specifikt intresse. Man behöver inte kunna språket.

Hon sveper med handen mot Vävarevallen.

– Alla gillar ju inte fotboll. Det finns dem som gör annat. Idrottsföreningarna finns i varenda liten byhåla, men är du inte intresserad av sport, vad finns för alternativ. Det finns inte så mycket.

Ska besöka orter i hela Marks kommun under hösten

Tanken är att de ska fortsätta besöka platser i kommunen och hitta på olika aktiviteter under hösten.

Föreningen vill fungera som en katalysator för att få människor i sitt grannområde att mötas, och eventuellt börja umgås.

– Ibland kan det krävas en aktivitet för att börja samarbeta. Sen är väl tanken att grannskapet själv ska kunna hitta och se sina grannar. Att det kanske blir ett litet frö till att man ser varandra och umgås.

Hon fortsätter:

– Vårt projekt hänger på att människor i grannskapet tar lite eget initiativ. Vi vill kicka igång det så får vi se vad som händer. Vi erbjuder möjligheten, säger hon.

Hon betonar att grunden i föreningen är samhällsengagemanget.

– Det är inget man gör i en handvändning. Det är att bygga långsamt, men man ser så mycket som inte är bra i samhället. Och så många ensamma människor.

Projektet avslutas 2024

På den bakre kortsidan av husvagnen hänger ett nät av metall.

– Under projektet så är tanken att vi ska visa att vi gör något tillsammans. Nu kallar vi det här för vårt kreativa graffitinät, säger Anna Vallin.

Tyger, grytlappar och knappar ligger i lådor på borden utanför husvagnen. Tanken är att de som besöker aktiviteterna får vara med och skapa, enligt Anna Vallin.

– Man får skapa vad man känner för. Det blir vad det blir. Vi tjuvstartade 6 maj när vi var på torget i Kinna. Tanken är att detta ska vara med och växa.

Det kommer finnas en gästbok, där man kan skriva ned sina tankar om det man gjort. Tanken att hela projektet avslutas med vernissage i januari 2024.

LÄS MER:Mark-Posten tipsar: Här kan du fira midsommar

LÄS MER:Öxabäck hembygdsförening skänker pengar till Missing people

LÄS MER:Populära rallytävlingen Backasprinten ställs in på grund av torkan