Marks kommun lämnade ut 3 200 anställdas uppgifter av misstag

En person begärde ut uppgifter om samtliga tillsvidareanställda i Marks kommun. Då lämnades också deras privata mobilnummer ut, något som omfattas av sekretess.
– Det är mycket allvarligt, säger Johan Bank Skoglund, kommunens dataskyddssamordnare.

ANNONS

Marks kommun fick in en begäran om information gällande alla tillsvidareanställda inom kommunen. Befattning, telefonnummer och e-postadress efterfrågades och lämnades i torsdags ut i enlighet med offentlighetsprincipen.

Men kommunen lämnade ut mer än vad som begärdes ut – privata telefonnummer som omfattas av sekretess åkte med i bara farten.

– Att uppgifter som skyddas av sekretess lämnas ut är mycket allvarligt. Det är väldigt beklagligt det integritetsintrång som det innebär för våra medarbetare, säger Johan Bank Skoglund, dataskyddssamordnare i Marks kommun.

Uppgifter om 3 200 anställda utlämnade

Det handlar om uppgifter rörande 3 200 medarbetare även om inte samtligas privata telefonnummer har utlämnats. Exakt hur många telefonnummer det rör sig om är dock för närvarande oklart.

– Det får den vidare utredningen fastställa, säger Johan Bank Skoglund.

Han konstaterar att rutinerna gällande utlämnande av allmänna handlingar inte följts men att misstaget upptäcktes fort. Hur det gått till i detalj ska utredas, nu handlar det om att hantera själva incidenten.

Ombetts radera uppgifterna

Personen som begärde uppgifterna har ombetts att radera dem men i skrivande stund har kommunen inte fått någon respons. Det är också svårt att säkerställa att uppgifterna faktiskt har raderats.

– Sedan ska vi komma fram till åtgärder som kan minska risken för att något liknande ska hända igen, säger han.

Vem som begärt uppgifterna vill inte Johan Bank Skoglund kommentera. Under måndagen har han fått sparsamt med reaktioner från de berörda som underrättats via mejl och på intranätet.

– Det har varit någon enstaka fråga från några medarbetare, säger han.

Fackförbundet kritiska

Ingela Ronnheden, vice ordförande i fackförbundet Vision avdelning Mark, ser allvarligt på det inträffade.

– Det är ju oerhört beklagligt att det läckte ut. Kommunen har brustit i sin hantering, säger hon.

Ingela Ronnheden har enbart fått information via intranätet och har ingen detaljerad information. En medlem har hört av sig till henne för att få råd om hur hon skulle hantera frågan utifrån sin roll som chef.

– Men vi har inte diskuterat det i styrelsen än, säger hon.

Incidenten är anmäld till IMY

Johan Bank Skoglund, dataskyddssamordnaren på kommunen, kan inte annat än beklaga.

– Jag har full förståelse för att man är orolig för att ens personuppgifter har röjts på det här viset, säger Johan Bank Skoglund.

Incidenten är anmäld till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY.

LÄS MER:Det hände under cyberattacken mot trygghetslarmen

LÄS MER:Inbrott i Källarbackens butik – ägare lurade tjuvarna att stanna

LÄS MER:Nytt och fräscht på second hand– Erikshjälpen nyöppnat