Marks kommun varnar för höga halter av farligt ämne i fisk

Tillsammans med Mölndals och Härrydas kommuner går Marks kommun ut med en gemensam varning. Det gäller Västra Ingsjön där höga halter av ämnet PFAS uppmätts i provtagning av abborrar.
– Vi har en del av Västra Ingsjön i vår kommun, det är Livsmedelsverket i samråd med länsstyrelsen som har skrivit rekommendationerna, säger Terje Johannessen, miljöinspektör i Mark.

ANNONS

Enligt rekommendationerna bör allmänheten inte äta egenfångad fisk från Västra Ingsjön mer än max tre gånger per år. Det gäller även Lilla Issjön samt de tjärnar som ligger mellan Västra Ingsjön och Landvetter flygplats.

Det är ett så kallat PFAS-ämne som hittats. Det är ett perfluorerat, högfluorerat, ämne som är extremt svårt att bryta ner. PFAS är ett samlingsnamn för flera ämnen som är fett-, smuts- och vattenavvisande och används i en mängd olika produkter, bland annat kosmetika och impregneringsprodukter för skor. Det används även bland annat vid brandsläckning.

– Det kommer nog att leva kvar ganska länge i sjön, det är en kemikalie som inte försvinner så där jättelätt, säger Terje Johannessen.

Det finns ett flertal fisksorter i Västra Ingsjön men hittills är det bara abborre som har testats.

EU:s rekommendationer för PFAS i animaliska livsmedel sänktes 2020 efter nya upptäckter om ämnets skadliga effekt på människor. Undersökningar som statliga Swedavia har gjort visar att abborrar i Västra Ingsjön, liksom flera andra vattendrag nära Landvetter flygplats, innehåller för höga halter av PFAS – vilket Mölndals-Posten tidigare har rapporterat om.

Utsläppen spåras till Landvetter flygplats

Det är framförallt efter tidigare brandövningar med brandskum vid Landvetters flygplats som PFAS har kommit ut i närliggande vattendrag.

Fram till och med 2008 fanns ämnet PEFOS i brandskum. Därför släpptes det ut i i samband med att Swedavia, dåvarande Luftfartsverket, utförde brandövningar. Åtgärder sattes in efter att den specifika övningsplatsen undersökts.

Uffe Schultz, länsmiljöingenjör på länsstyrelsen i Västra Götaland.
Uffe Schultz, länsmiljöingenjör på länsstyrelsen i Västra Götaland. Bild: Privat

– Man samlar in allt mark- och grundvatten i en reningsanläggning och renar det innan man släpper ut det. Den anläggningen har varit på plats sedan 2010, säger Uffe Schultz, länsmiljöingenjör på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Undersökningar visar att det fortfarande läcker någon annanstans inom flygplatsens område. Därför kommer Swedavia att fortsätta sin utredning.

– De arbetar efter en handlingsplan som de har som är uppdelad i tre faser. Nu är de i fas två som är utredningsfasen och där ska de identifiera mer diffusa källor. I fas tre kommer man till åtgärder. Då ska de ta fram konkreta förslag på vad de kan göra för att minska spridningen, säger han.

Del av Västra Ingsjön.
Del av Västra Ingsjön. Bild: Tobias Holmgren

Den andra utredningen handlar om att gädda och abborre i konsumtionsstorlek ska fiskas upp och tas prover på. Schultz uppskattning är att båda utredningarna kommer att pågå in på år 2024.

Enligt länsstyrelsen finns det inget skäl till att inte bada i Västra Ingsjön eller Lilla Issjön.

– Nej, det behöver man inte vara orolig för då halterna i vattnet är inte så höga att det är risker med det. Det tas inte upp i huden eller något sådant men eftersom ämnet tas upp i fisken ackumuleras de och då blir det höga värden i fisken, säger Uffe Schultz.

Terje Johannessen instämmer.

– Kostrekommendationen innebär inte något förbud mot att fiska eller bada i sjön. Man ska ju dock aldrig dricka sjövatten då det finns fåglar som bajsar och kor som kanske betar bredvid vilket kan ge farliga bakterier.

PFAS

PFAS är ett samlingsnamn för flera högfluorerade ämnen som är fett-, smuts- och vattenavvisande och används i en mängd olika produkter.

Exempel är vissa impregneringsmedel i textiler, läder och pappersförpackningar, skidvallor, Gore Tex-produkter och kosmetika.

Det mest kända användningsområdet i Sverige är brandskum (klass B). Ämnena kan komma in i fisk via näringskedjan på olika sätt, men för PFAS i Västra Ingsjön och tjärnarna är det framför allt tidigare brandövningar med brandskum vid Landvetters flygplats som är källan.

Källa: Marks kommun

LÄS MER:Laxföretag i Rydal har strandat – går i konkurs

LÄS MER:Här dras gäddorna upp ur Stora Hålsjön – från kajak

LÄS MER:Gänget på Naturvårdslaget tar vattenprover på alla Marks badplatser – 12 sjöar har testats