Mastodontprojekten i Skene ett steg närmare verklighet

Utbyggnaden av Ängskolan och 300 nya bostäder har fått grönt ljus i bygg- och miljönämnden. Nu ska allt ut på granskning en gång till.

ANNONS
|

I slutet av förra veckan hade bygg- och miljönämnden sammanträde och två stora byggprojekt har tagit steg närmare förverkligande. Det gäller bostäderna vid Kungsfors i Skene och ombyggnaden av Ängskolan i Skene.

– För att parafrasera en känd journalist när Nobelpriset i litteratur tillkännagavs, äntligen, säger Peter Gilchrist Branshøj (M), andra vice ordförande i bygg- och miljönämnden.

Planerna vid Kungsfors inbegriper knappt 300 bostäder och en förskola och sinkades på grund av bland annat diskussioner kring finansieringen av en rondell. Rondellen har helt strukits från detaljplanen som nu återigen går ut på granskning.

– Det har dragits i långbänk på många olika sätt och det har varit många konstiga invändningar ibland också. Nu hoppas man att det går i mål, kommunen behöver bostäderna. Det kommer bli ett nytt centrum där så det kan bli helt fantastiskt, säger Peter Gilchrist Branshøj (M).

Förbifart Skene ska minska tung trafik

Det fanns också frågetecken kring den tunga trafik som passerar Kungsfors. Den förbifart som planeras förbi Skene ses dock som en bidragande orsak till att släppa igenom detaljplanen.

– Nu är det ju ett antal år tills den är på plats men som jag uppfattar det var det ett motiv till att man kom överens. Man bedömer att trafikvolymen kommer minska, säger Pelle Pellby (S), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Enligt honom är målet att förbifart Skene ska stå klart 2030.

Hans-Erling Andersson är entreprenören bakom gallerian i Kungsfors och planerna på de nya bostäderna.

– Ingenting är klart förrän det är klart. Vi har fått göra omtag men nu verkar det som att alla är med lite mer. Vi lyfte ur vissa saker för att komma framåt, säger Hans-Erling Andersson.

Miss sinkade skolplanerna

Ombyggnaden av Ängskolan i Skene sinkades av att en uppgift om maxhöjd saknades i detaljplanen.

– Jag tror att det var en uppgift som skulle varit med tidigare men som man har missat, i övrigt är det ingenting som har ändrats, säger Pelle Pellby (S).

Nu ska alla remissinstanser återigen få säga sitt men eftersom många av detaljerna redan harvats en gång kan det gå relativt snabbt.

– Förhoppningsvis så vet vi nästa månad, säger Peter Gilchrist Branshøj (M).

LÄS MER:Riksdagsledamot kritiserar skolsystemet efter friskoleskandal

LÄS MER:Sommarkollot på Kinnagården blir av till slut

LÄS MER:Så kom lärarfacken överens med kommunen