MC-test på Backabanan i Skene

Ett hundratal mc-intresserade tog chansen att testköra motorcyklar på Skene Motorsällskaps bana, ett samarrangemang mellan Skene MS och CEC Motorcycles.
– Det är ovanligt att man får möjlighet att testa tre märken samtidigt och att det finns så många motorcyklar att låna, säger Johan Andersson vid Skene MS.

ANNONS
LocationSkene|
|

Solen skiner över Backabanan i Skene. Dammet yr och ljudet av motocross och endurocyklar surrar som getingar när åkarna tar sats och flyger högt över marken innan de landar.

Johan Andersson, 44, är medlem i klubben och har kört enduro i tre år. Men idag hade han ansvaret för hela arrangemanget. Ett 20-tal cyklar av olika märken stod till åkarnas förfogande. Det var blandat cross- och endurocyklar. Enduro är en något förenklat en motocross som går ut på att man kör cross i svår terräng, och kommer från det spanska ordet enduro som betyder ”uthållig”.

– De flesta som kommer idag, kommer från närområdet. Men jag hörde att det till och med var någon från Skara, berättar Johan Andersson när Mark-Posten är på besök.

Viktigt att kunna ”skruva själv”

Klubben har över 600 medlemmar varav 220 har tävlingslicens. Alla medlemmar är fördelade över de tre aktiviteter som erbjuds på banan, motocross, enduro och rallycross. Det finns ”knattar” som är mellan tre och fem år som kör motorcyklar som är anpassade för den ålderskategorin.

– Men idag är det bara stora hojar, tvåtaktare på 125 kubik och större fyrtaktare på upp till 500 kubik, förklarar Johan Andersson.

Idag är banan något annorlunda än normalt. Cross och enduroåkare samsas på samma spår en bit innan de sistnämnda viker av och åker in i skogen.

Klas Elofsson, 57, har kört i över 20 år och även tävlat. Men nu är han motionsåkare. Han tycker inte att det är en så jättedyr sport. En motorcykel kostar runt 120 000 kronor och all skyddsutrustning kostar mellan fem och tio tusen. Men det går att ”hitta begagnade grejer också”, förklarar han.

– Det är en liten investering. Man åker mellan två och tre år på en hoj, innan man måste byta ut den. Det är viktigt att man kan skruva själv. Annars blir det alldeles för dyrt.

Maria Thomsen, en av Skene Motorsällskaps kvinnliga medlemmar, tar chansen och känner på några nya hojar: ”Jag ska inte köpa någon hoj, utan bara testköra”, förklarar hon.
Maria Thomsen, en av Skene Motorsällskaps kvinnliga medlemmar, tar chansen och känner på några nya hojar: ”Jag ska inte köpa någon hoj, utan bara testköra”, förklarar hon. Bild: Urban Hamid

Inte bara grabbar på Backabanan

Även om det är grabbtungt finns det även kvinnliga förare. Men just idag såg man inte så många på Backabanan. En av de som dock tagit chansen var Maria Thomsen, 37, som åkt enduromotorcykel i sex år. Det var hennes sambo som lyckades intressera henne för motorcyklar.

– Först fick han mig att ta mc-kort och sedan började jag köra enduro. Det är en utmaning. Men det är kul och det ger en gemenskap, förklarar hon innan hon ställer sig i kön för att få testköra en hoj.

Den 7 oktober är det klubbmästerskap i enduro på banan i Skene.

LÄS MER:Efter kritiken – nu planerar Montessoriskolan för nedläggning

LÄS MER:Norrsken över Mark

LÄS MER:Grisbonden Jimmy Johnsson oroas efter svinpestutbrottet