Molly, 13: ”Coolt med alla gamla saker” på Hembygdsgården i Horred

Mark-Posten besöker hembygdsgården där ett Sverige från förr levandegörs för både de som minns – och de unga som vill förstå.
– Jag tycker att det är coolt med alla gamla saker, säger Molly Bengtsson, 13 år.

ANNONS
|

Nyligen slogs dörrarna upp för öppet hus på Hembygdsgården i Horred, en årlig tradition. Som vanligt blir det loppis med saker som skänkts av generösa givare. Det säljs allt från kaffekoppar till dukar. Pengarna går till föreningen Horreds Istorps och Öxnevallas Hembygdsförening som drivs på ideell basis. Den har 360 medlemmar och grundades 1963. Man kan även köpa kaffe och hembakat bröd och kakor.

Att besöka hembygdsgården är en billig aktivitet – besöket är nämligen kostnadsfritt.

Gården ligger i Horred ligger i en dalsänka med gröna gräsmattor, prunkande blommor i olika färger i den lummiga sommargrönskan, och med en hänförande utsikt över nejden, mittemot Horreds kyrka.

Lars-Göran Bengtsson, 71, vice ordförande i föreningen, bjuder Mark-Posten på en rundtur i hembygdsgården.

– På öppningsdagen var det omkring 220 besökare. Men idag är det inte så många. Det kanske beror på att vädret inte varit så bra idag, säger han.

Bengtsson går uppför den knarrande trätrappan till ett rum, där det byggts upp en gammaldags skolsal. Innanför tröskeln tränger doften av krita och gamla böcker in i näsan. På väggarna hänger gamla planscher med växter, djur och scener ur historien. På golvet står gamla skolbänkar, en orgel, väggarna kantas av hyllor med läs- och sångböcker. En skyltdocka, klädd som kvinnor var klädda förr i tiden, står vid fönstret. Det är skolfröken som vakar över klassrummet med sträng blick för att se till att eleverna sköter sig. Ljudet av linjalen som viner och slår till handflatan på den som inte skött sig kan nästan höras.

Hembygdsgården i Horren en plats att minnas på

Ett stenkast över gräsmattan står en stor byggnad där den som gillar traktorer, hästkärror, harvar, jordbruksmaskiner och redskap som använts av bönder kan få drömma sig tillbaka till den tid när det fortfarande gick att se stora ardennerhästar dra vagnar och tröskmaskiner.

– Det är mycket nostalgi och man kan drömma sig tillbaks i tiden, berättar Bengtsson och fortsätter:

– Vi anordnar bild- och berättarkvällar, då folk visar bilder och man försöker identifiera människor och platser i gamla foton.

Hembygdsgården har något för alla smaker. Allmogemuseet där människor kan vandra runt och drömma tillbaka till lanthandeln där barnen kunde köpa kolor eller kanderat socker som lades i strut. Där köptes snus, tobak, mjöl, ister allt som ett hushåll behövde på den tiden.

Coolt med alla gamla saker

Molly Bengtsson, 13, som har lov från skolan, hjälper till med lite av varje på hembygdsgården och passar på att se sig omkring. Hon tittar på lanthandeln och får känna hur det var att jobba där förr i tiden, när det inte fanns digitala eller ens elektriska kassa-apparater, när bokföringen gjordes för hand.

– Jag tycker att det är coolt med alla gamla saker, säger hon medan hon tittar runt på alla saker som står på hyllorna.

Hon har varit på besök tidigare och tycker att fler ungdomar borde passa på att få se hur det var förr. När man ser saker som äldre talat om blir det ”verkligt” förklarar Molly.

Längre bort på samma våning finns ett 60-talsrum med tidstypiska, lampor, prydnadssaker, möbler och den obligatoriska teven. Det finns vävstolar, Huskvarna-symaskiner i svart med sirliga bokstäver i guld och guldfärgade ornament. På bottenvåningen finns loppisen.

Där står Angelica Gisslander, 34, från Åsa, utanför södra Kungsbacka.

– Det är första gången jag är här. Jag är mest på jakt efter något till vårt fritidshus i Istorp, berättar hon.

LÄS MER:Handla när du vill på Salvia blommor i Kinna – dag som natt

LÄS MER:Baskettalang från Kinna klar för Borås – går i pappas fotspår

LÄS MER:Ekbergs städ omsätter runt 70 miljoner – Rut-avdraget blev det stora genombrottet