Munkedal sätter käppar i hjulet för Strömma naturbrukscentrum

I över tjugo år har Mark haft ett samverkansavtal med Västra Götalandskommunerna kring Strömma naturbrukscentrum.
2022 stoppade Munkedal det avtalet. Nu förlängs det tillfälliga avtalet ytterligare ett år och framtiden för naturbruksgymnasiet i Sätila är oviss.
– Det finns en vilja från regionen och alla kommuner att ingen av ungdomarna ska komma i kläm, säger Anders Carlberg på Västra Götalandsregionen .

ANNONS
|

Sedan 1999 har Västra Götalandsregionen haft ett samarbete kring regionens naturbruksskolor. Det innebär att regionen, i stället för kommunerna, är huvudman för skolorna och ser till att alla som vill läsa naturbruksutbildningar i regionen kan det. Anders Carlberg är strateg inom regional utveckling i Västra Götalandsregionen och han säger att regionen arbetar aktivt med frågan.

– Det är en aktivitet som vi började med redan i januari, direkt efter att vi insåg att vi inte skulle få ett mer långsiktigt avtal. Sedan dess har vi haft en dialog med hur vi ska ta oss an frågan, säger Anders Carlberg.

Det gamla avtalet har förnyats med jämna mellanrum och löpte ut i december 2022. Då satte plötsligt en av regionens 49 kommuner stopp. Munkedals kommunfullmäktige ifrågasatte vad kommunen fick ut av avtalet och ville att det skulle ses över. Nu finns ett tillfälligt avtal i stället.

– Det gamla har förlängts tillfälligt så att man kan jobba med ett nytt avtal och inte sitta avtalslös. Eleverna behöver veta hur deras studier ska gå till, säger Anders Carlberg.

Bakgrunden till Munkedals beslut, säger Carlberg kan ha varit att den gamla naturbruksskolan Dingle i Munkedal, lades ner av regionen. I dag finns Dingle gymnasium kvar men drivs inte längre av regionen. Efter att Munkedal röstat nej valde en till kommun att inte säga ja till avtalsförslaget.

– Mellerud hänvisade till Munkedals svar och valde att passa i stället, säger Anders Carlberg.

Marks kommun jobbar på som vanligt

Marks kommun röstade, precis som samtliga andra kommuner, för att förlänga det tillfälliga avtalet.

Lars Landrö, som är ansvarig handläggare för ärendet i Marks kommun, säger att det är viktigt att ha ett avtal på plats för att behålla ordnade former i arbetet.

– Vi måste ha ett avtal även om vi inte är färdiga med det långsiktiga avtalet. Vi kör på som innan och gör inga ändringar i arbetet, säger Lars Landrö.

Nu jobbar regionen på att ta fram ett mer långsiktigt avtal som alla regionens kommuner kan skriva under på. Gruppen som arbetar med att se över avtalet leds av regionledningen och består av politiker från regionens olika delar och regionanställda. Arbetet har precis dragit igång.

– Vi har haft ett par möten i början och slutet på sommaren. Målbilden är att vi kan börja arbeta med avtalsskrivningen under vintern. Vi har 2023 och 2024 på oss att ta fram ett långsiktigt avtal som alla kommuner känner att de kan skriva under. Vi har ett möte nu i veckan och nästa vecka där vi diskuterar faktiska skrivningar, säger Anders Carlberg från regionen.

Politikerna drar ut på tiden

Avtalet som löpte ut 2022 förlängdes till sista december 2023 men nu har regionen bett kommunerna skriva på en förlängning på ytterligare ett år, fram till sista december 2024, för att de ska hinna få fram ett mer långsiktigt avtal.

Hur kommer det sig att ni behöver förlänga det tillfälliga avtalet igen?

– Vi upptäckte att för att få ihop politikens kalendrar blev det ganska tight att få in det här under året så därför behövde vi den här tiden. Vi vill känna att vi inte chansar när vi tar fram förslaget, säger Anders Carlberg.

Så det är politiken som drar ut på tiden?

– Ja, för att de ska få en möjlighet att sätta sig in i det ordentligt. Vi har ett omfattande underlag. Det är avtalet vi har, regler och mycket annat att sätta sig in i, säger Carlberg.

Vilka förändringar eller eventuella svagheter i det gamla avtalet de tittar på vill Anders inte svara på.

– I nuläget kan jag inte säga att det finns någon svaghet eller brist på något särskilt ställe. Alla kommuner utom två sa ju ja, säger Anders Carlberg.

“Framtiden är inte oviss”

Det gamla avtalet löpte ut 2022 och har nu förlängts i två vändor till sista december 2024. Då hoppas regionen att ett nytt långsiktigt avtal ska finnas på plats.

Trots att framtiden är oviss är Anders Carlberg inte orolig, han säger att ingen elev, lärare eller skola behöver oroa sig. Han menar att det även gäller dem som börjat gymnasiet i år och inte har gått klart utbildningen när ett nytt avtal kommer på plats.

– Framtiden är inte oviss för dem som inte är färdiga 2024. Det finns en vilja från regionen och alla kommuner att ingen av ungdomarna ska komma i kläm. Vi ska fortsätta med allt vi har framför oss. Det finns en ambition att lösa det här så att det finns ett avtal för de som vill gå på naturbruksskola, säger Anders Carlberg.

LÄS MER:Tusentals besökare på kosläpp i Strömma

LÄS MER:Äntligen studentdag på Strömma naturbruksgymnasium

LÄS MER:Sätilaungdomar tävlar i bruks-SM med hästarna Vicky och Ulan