En mus orsakade ett strömavbrott för 1 600 kunder förra veckan.
En mus orsakade ett strömavbrott för 1 600 kunder förra veckan. Bild: Peter Korpi

”Mus-teriet” bakom strömavbrottet löst

Natten mellan den 5 och 6 januari blev närmare 1 600 abonnenter av med strömmen runt Sätila. Nu har Ellevio tagit reda på orsaken.

ANNONS

– Det var en mus som tagit sig in i en elcentral, säger Ellevios presschef Jesper Liveröd.

Han berättar att det hade dramatik inne i elcentralen. Musen hade gnagt eller på något annat sätt kommit åt en strömförande kabel och blivit grillad. Inne i elcentralen finns ett säkerhetssystem som slår av strömmen när det uppstår en gnista eller en flamma. Det var alltså säkerhetsanordningen som gjorde att strömmen bröts strax före midnatt mellan den 5 och 6 januari.

Tekniker fick bege sig ut till elcentralen i Sätila för att sätta på strömmen igen och ta bort musen, när de bildat sig en uppfattning om vad felet bestod av. Efter någon timme kunde Sätilaborna få tillbaka strömmen.

– Djurrelaterade incidenter är ovanliga men det händer.

Jesper Liveröd har tagit fram statistik, från 2016, då det inträffade 70 incidenter som påverkade 20 000 kunder. I sammanhanget kan nämnas att Ellevio är en av landets största nätägare med cirka 1 miljon kunder.

– Det är svårt att förebygga sådana här olyckor.

Bland de djur som varit inblandade i störningarna finns gnagare som bävrar och ekorrar men även grodor, ormar och älgar har orsakat strömavbrott. En gång var det en fågel som fångat en fisk och sedan tappat ner fisken så att den hamnat på en elledning, en bra bit från havet. Så ser i alla fall Ellevios teori ut om den händelsen.

LÄS MER:Vildsvin på vägen på väg 156

LÄS MER:Över tusen hushåll utan ström

LÄS MER:Möt kossorna i Mark som har allas blickar på sig