Nu är rinken klar: ”Häftigt”

Tre års förhoppningar och arbete är till ända. Nu är den nya utomhusrinken i Fritsla klar.
– Det är ett stort lyft jämfört med hur det var tidigare, säger Lucas Hedberg, ordförande i Fritsla Hockeyklubb.

ANNONS
LocationFritsla|

Tillsammans med en grupp frivilliga har Lucas Hedberg och Carl Rajala Pettersson tillbringat stora delar av sin tid de senaste åren åt projektet med rinken.

Under onsdagen fick de det positiva beskedet från kommunen. Startbeskedet som innebär att de nu kan öppna upp utomhusrinken i Fritsla.

– Det är tre till fyra års tid som går i lås nu, så det är häftigt, säger Lucas Hedberg.

För drygt en månad sedan besökte Mark-Posten arbetet, och då fanns ingen is eller plexiglas på plats.

Sedan dess har det hänt saker. Numera finns omklädningsrum, förråd för kläder och utrustning, och ett rum som är tänkt för en slipmaskin på plats. Dels för föreningens egna lag och spelare, men också för att de som nyttjar isen vid andra tillfällen ska kunna få sina skridskor slipade.

Ett stort lyft

Även ett garage har kommit på plats i anslutning till rinken. Tanken är att det fungera som utrymme till en ismaskin. Lägg till två läktarsektioner och en ny sarg, så kan man se att det är en annan anläggning jämfört med tidigare.

– Det är ett stort lyft jämfört med hur det var tidigare, säger Lucas Hedberg.

Det finns dock ett par saker kvar som inte kommit på plats, men som Lucas Hedberg och hans kollegor hoppas på. Ett sekretariat, en resultattavla och ett sportgolv ska komma på plats till våren.

Nu är renoveringen av utomhusrinken i Fritsla klar och isen är redo att användas. Lucas Hedberg är ordförande i Fritsla Hockeyklubb.
Nu är renoveringen av utomhusrinken i Fritsla klar och isen är redo att användas. Lucas Hedberg är ordförande i Fritsla Hockeyklubb. Bild: Gustaf Hallin

Målsättningen har hela tiden varit att kunna öppna rinken innan jul. Deadlinen höll dock på att spricka, då strömmen till ismaskinen inte var påslagen i förra veckan, berättar Lucas Hedberg.

– I söndags eftermiddags fick vi igång pumpen till kylmaskinen. Sedan visade det sig att vi behövde fylla på vätska i systemet, så vi löste det under måndagen. När maskinen väl skulle starta larmade den så isen var nere på minus 0,8 grader klockan fyra när den slog om till plusgrader utomhus. Klockan fem fick vi igång maskinen, säger han och fortsätter:

– Det var på håret, det har varit sjukt många såna grejer som föll på plats. Det var verkligen i sista stund.

Öppnar under fredagen

Enligt Lucas har det varit många personer som frågat när de ska öppna rinken.

– Förra lördagen när det var så fint och kallt väder hade vi folk som kom gåendes med kassar med skridskor. Det är ett sug efter det nu. Det var bud på att de skulle ha elevens val på skolan här, och preliminärt ha en skridskodag.

Under fredagen är dock tanken att rinken ska öppnas för allmänheten. Någon officiell invigning får dock vänta till efter årsskiftet, enligt Lucas Hedberg. Själv ska han ta med familjen och åka bort över jul.

– Det har varit en sjukt intensiv höst, man har ju sett fram emot att få öppna rinken, säger han och fortsätter:

– Det är skitkul att allting är färdigt, men för egen del blir det skönt att resa bort över jul.

LÄS MER:Ny rink växer fram i Fritsla

LÄS MER:Här är de mest trafikerade vägarna under jul

LÄS MER:Nu vänder det – snart kommer ljuset tillbaka